Kimlik numarasına göre seçmen listeleri askıda

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), TC Kimlik Numarası esasına göre oy kullanılmasını içeren yeni sistemi uyarınca, seçmen listeleri, bilgi güncelleme amacıyla muhtarlıklarda yarın askıya çıkarılacak. Listeler, 1 Mart 2007 tarihine kadar askıda kalacak.

Seçimlerde mükerrer oy, seçmen kaydırma gibi sorunların önüne geçmek, parmak boyama işlemine son vermek amacıyla Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü oluşturan YSK, seçim hazırlıklarına da erken başladı. YSK'nın geçen ay aldığı karar ve yayımladığı genelge uyarınca, yeni oy kullanma sistemi için öncelikle seçmen kütüğü oluşturulacak. Bu amaçla, seçim takvimi başlamamış olmasına rağmen, seçmen listeleri, bilgilerin güncellenmesi amacıyla bugün muhtarlıklarda askıya çıkarılacak ve 1 Mart 2007 tarihine kadar askıda kalacak.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde kesinleşen sandık seçmen listeleri, ?muhtarlık bölgesi askı listesi? olarak askıya çıkarılacak. Seçmen kimlik ve ikametgah bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası altında toplanacak ve seçimle ilgili işlemler kimlik numarası esas alınarak yapılacak.

YSK genelgesine göre, muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde, muhtarlık, polis veya jandarma araştırması sonucunda o bölgede oturmadığı anlaşılan seçmenlerle MERNİS veri tabanında kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıtları, ilçe seçim kurulu başkanının kararı üzerine dondurulacak. Genel seçimlerin süresinde yapılması halinde resmi seçim takvimi 20 Temmuzda başlayacak.

Öte yandan yeni sistemle nüfus sayımı çalışmalarına kasımda başlanırken, ilk sonuç da alındı. Nevşehir'de nüfus sayımı çalışmaları tamamlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, Nevşehir'de nüfus sayımı işlemlerinin tamamlandığını, Sinop, Karabük, Niğde, Çankırı, Kırşehir ve Aksaray'da da sayımın ay sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Demir, şu ana kadar köylerin yüzde 97,5'inde numaralama işleminin bittiğini ve 20 bine yakın köyün sayımının tamamlandığını açıklarken, 28 il merkezinde sayımın start aldığını, 776 ilçenin 539'unda da sayım çalışmalarına başladığını vurguladı. Şu ana kadar 45 ilde elde edilen sayım sonuçlarının sisteme kaydedilmeye başlandığını ve geçtiğimiz cuma gününe kadar 1 milyon 597 bin kişinin kayda girdiğini açıklayan Demir, bu vatandaşların adres bilgileriyle TC Kimlik numarasının eşleştirildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber