Meclis'te yoğun Hakkari-Şırnak kulisi

Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkartılmasına ilişkin düzenlemenin yeniden bir Kanun Hükmünde Kararname ile gündeme gelmesi korkusu yaşayan bölgenin ileri gelenleri, sürekli kulis yapıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Eylül 2016 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'te yoğun Hakkari-Şırnak kulisi

İktidar partisinin muhalefetle vardığı uzlaşma sonucu, TBMM'nin son çalışma günü torba yasadan çıkartılan Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkartılarak, Cizre ve Yüksekova'nın il yapılması maddesi, bu kararı davul-zurnayla kutlayan bölge halkının, korkulu rüyası oldu. Bu düzenlemenin OHAL kapmasında aralıkla çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılacağı ilişkin iddialar, kulisleri yeniden yoğunlaştırdı. Hükümetin bu konuda çalışma yaptığının ortaya çıkmasının ardından, muhalefet, hükümeti, 'sözünde durmamakla' suçlarken, son KHK'de böyle bir düzenleme yeralmaması rahat nefes aldırdı.

DİYARBAKIR'DA BAŞBAKANI BEKLİYORLAR

Ağustos ayı boyuca Ankara'da temas yapan, Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkartılmasının hem sosyal, hem de güvenlik açısından sorunlara neden olacağını anlatmaya çalışan Hakkari ve Şırnak'ın ticaret ve sanayi odası temsilcilerinin yanısıra eski ve yeni milletvekili ve bakanlarının da içinde yeraldığı platform, kulis çalışmaları çercevesinde yarın Diyarbakır'da Başbakan Binali Yıldırım ile de görüşmeyi planlıyorlar.

HER KHK KORKUMUZ OLMASIN

Bu çalışmalara aktif olarak katılan Şırnak eski milletvekili ve eski bakanlardan Salih Yıldırım, çıkan her KHK ile korku yaşadıklarını belirterek, bu kararın tamamen gündemdem kalkması gerektiğini dile getirdi. Yıldırım, Hürriyet'e şunları söyledi:

"Bu karar, hem sosyal açıdan ve hem de güvenlik açısından ciddi riskler taşıyor. Bu öneriyi gündeme getirenler, 15 Temmuz darbe girişiminin aktörleridir. Bunun ülke ve bölge için yararlı olacağına inansak, bin tane Şırnak-Hakkari feda olsun. Ancak, PKK yıllardan beri bölge halkına 'T.C'ye güvenilmez' propagandası yapıyor. Eğer bu karar yeniden uygulamaya konulursa, bu propagandayı bir yüzyıl daha sürdürmelerine imkan verilebilir. Biz Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkartılmamasıyla ilgili gerekçelerimizi devletin her kademesinde anlattık ve anlatmaya devam edeceğiz. Başbakan Diyarbakır'a geldiğinde de bir kez daha anlatacağız.

PKK ZEMİN KAYBETTİ

Örgütün siyasi zeminini bu kadar yitirdiği bir dönemde bu kararı almak, PKK'ya ve yandaşlarına hizmet eder. 61 Kürt aydınının 'PKK koşulsuz silah bıraksın' dediği günlerde bu karar alınmamalı ve tamamen gündemden kaldırılmalıdır. Meclis'te sağlanan mutabakata rağmen, KHK ile yapılacağı ilişkin iddialar ve haberler bölge halkını sürekli umutsuzluğa itmektedir. Bunun tamamen gündemden çıkartılması gerekir. Bizler Kürdüz ama sorumluluklarının bilincinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız."

Nuray BABACAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber