Köy okulları kaderine terk edildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

DENİZLİ'de 244 köy okulunun kapısına taşımalı eğitim nedeniyle kilit vuruldu. Boşaltılan eğitim yuvalarının bazıları harabeye dönerken, henüz sağlam kalanların başka amaçlarla kullanılabilmesi için İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri harekete geçti.

Denizli İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri İlhan Özcan ve Hüsamettin Ersoy, taşımalı eğitim nedeniyle boşaltılan köy okullarının kaderine terk edilmemesi, köy konağı, muhtarlık hizmet binası olarak kullanılması için önerge verdi. Ersoy ve Özcan'ın önergesi mecliste görüşüldü ve konunun Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından detaylı şekilde incelenmesi ve rapor hazırlanması kararlaştırıldı. İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet Komisyonu, Sezai Boran başkanlığında konuyu inceleyip rapor hazırladı.

Bu rapora göre Denizli'de il genelindeki 370 ilköğretim okulundan 244'ünün taşımalı eğitim nedeniyle boşaltıldığı, 110 okulun kullanılamayacak derecede hasarlı olduğu, diğer 134 okulun da sahiplenilmemesi durumunda kullanılamaz hale geleceği belirtildi. Komisyon raporunda, Taşımalı Eğitim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle bu okulların bakımları yapılmak koşuluyla köy muhtarlıklarına teslim edilebileceği vurgulandı.

Raporda komisyonun boş ve kaderine terk edilmiş okulların en iyi şekilde değerlendirilmesi, gerektiğinde muhtarlık hizmet binası, köy konağı, hizmet amacıyla kooperatif ve buna benzer kuruluşlara devredilmesi, işe yaramayacak derecede hasarlı olan ve harebeye dönmüş okulların da satılmasının uygun olacağı belirtildi. Komisyon bu doğrultuda kaymakamlıklar ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nden boş okulların listesini ve nasıl değerlendirilebileceğinin 31 Mart 2007'ye kadar kendilerine bildirilmesini istedi.

Denizli Valisi Hasan Canpolat da yayınladığı son genelgede köylerdeki boş ve atıl durumdaki okulların kullanılamaz durumda olanların yıkılacağını, diğerlerinin de değerlendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını açıkladı.

Önergeyi veren İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi İlhan Özcan, köylerde birçok okulun kaderine terk edildiğini, bu okulların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özcan, ?Bu okullar milli servet. Taşımalı eğitim nedeniyle birçoğu kaderine terk edildi. Hepsi zamanla harap olup, yıkılıp gidecek. Bu okullar en azından köy muhtarlıkları tarafından değerlendirilebilir. Köy hizmet binası, muhtar odası olabilir. Buralarda muhtarlıklar kooperatif kurup genç kızların aile ekonomisine katkı sağlayacağı işler yapabilir. Bu nedenle meclise önerge verdik, önergemiz olumlu karşılandı. Şimdi tüm köylerde bu okullar belirleniyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber