'Asgari ücrette artış yüzde 100'ün üzerinde'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere özel bir uçakla Sivas'a gelen Şener, havaalanında Sivas Valisi Veysel Dalmaz ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Daha sonra Şarkışla ilçesine geçen Şener, İlçe Kaymakamı İsmail Çataklı'yı makamında ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şener, açıklanan asgari ücret miktarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

?2002 sonu itibariyle asgari ücret 180 liraydı. 180 YTL olan asgari ücret 419 YTL olmuştur. Veya 16 yaş öncesi, sonrası diye 403 diye de verebilirsiniz. Daha önceki asgari ücret düzeyine göre artış oranına baktığınızda değişik değerlendirmeler yapılabilir. Ama geldiğimiz nokta itibariyle 2002 sonundan bugüne kadar kümülatif enflasyon yüzde 50'nin altındadır. Ama asgari ücretin bu 4 yıllık süre içerisinde artış oranı yüzde 100'ün üzerindedir.?

Asgari ücrette, 4 yıllık süreçte yaşanan artışla ilgili olarak da Şener, ?Demek ki yüzde 120 olabilir. Demek ki yüzde 120 civarında bir artış sağlanmıştır hükümetimiz dönemindeki asgari ücrette...? dedi. Şener, şöyle devam etti:

?Dolayısıyla enflasyonun yüzde 50 civarında olduğu 4 yıllık enflasyonu düşünecek olursak, asgari ücrette hükümetimiz tarafından reel artış sağlanmıştır. Konunun bir bütün halinde bu çerçevede değerlendirilmesi gerekir. Tabi çok boyutlu ve çok yönlü değerlendirmeler yapılıyor asgari ücretle bağlantılı olarak. Bir taraftan da kayıt dışı ekonominin önlenmesi temel hedef olduğu için bu hesaplar çok dikkatli bir şekilde yapılıyor. Çünkü yan etkileri var. Diğer göstergelere etkileri var. Şimdi, 'nasıl olsa devletin cebinden çıkmıyor, bir işverenin çalıştırdığı işçiye vereceği asgari parayı ifade ettiğine göre birkaç milyar niye tespit edilmiyor' diye sorular alıyoruz. Böyle durumlarda ise bildiğiniz gibi piyasada kayıt dışılık yangınlaşıyor. Kayıt dışılığın yaygınlaşmasının da ekonomik olarak başka mahsurları, zararları ortaya çıkıyor. Çok yönlü, boyutlu yapılan hesaplar, dengeler çerçevesinde belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da zaten objektif bir değerlendirme yapmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda geldiğimiz nokta itibariyle 4 yıllık asgari ücret artışı enflasyonun üzerindedir. Ve de bir reel artışı ifade etmektedir.?

Şener, (Ev kiralarının 350 YTL olduğu bir dönemde bu kadar asgari ücret yeterli mi?) şeklinde bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:

?Yeterli olup olmadığı başka bir hadise. Elbette 400 küsur milyon lira belli bir hayat standardını hedefliyorsanız bu hedef açısından yeterlidir diye düşünülmeyebilir. Ancak şunun da bilinmesi lazım uluslararası değerlendirmeler yapıldığında, özellikle ihracat potansiyeli yüksek olmayan, küresel rekabette olmayan ekonomilerin çok zor durumlara düştüğünü de biliyoruz. Türkiye'de bizim ihracat potansiyelimizin yüksek olması lazım. İthalatı cezbedecek, çekecek niteliklerden de ekonominin uzak olması lazım.?

Rekabetin iki temel kuralının kalite ve ucuzluk olduğunu ifade eden Şener, ?Dünyanın en ucuz ve kaliteli malını üretemediğiniz takdirde fabrikanızın bulunduğu mahalleye bile mal satamazsınız. Dünyanın dört bir yanından gelen mallar sizin fabrikanızın bulunduğu mahallede pazar paylarını genişletirler. Dolayısıyla kullandığınız kavramların makro ekonomik etkilerini de analiz edilmesi lazım? diye konuştu.

Bir sanayideki maliyetler ön görülemeyecek şekilde yüksek çıktığı zaman rekabet gücünün zayıfladığını ve kayıt dışılığın arttığını vurgulayan Şener, ?İkisi de arzu edilmeyen bir durumdur. Üçüncüsü Türkiye'de bildiğiniz gibi işsizlik önemli konulardan biridir. Ve öteden beri işsizlik Türkiye'nin çözmesi gereken sorunlardan biridir. Elbette çok sayıda işsizin bulunduğu bir yerde işsizlerin de gelir düzeyinin ne olduğunun hesaplanması gerekir diye düşünüyoruz? dedi.

?MORTGAGE İLK ELE ALINACAK YASALARDAN BİRİ?

Şener, tut-sat (Mortgage) sistemi yasası ile ilgili soruyu da şöyle cevapladı:

?Ben birkaç aydır ısrarla Mortgage'nin yasalaşmasını istiyorum. Meclis yönetiminden, grup yönetiminden bunu talep ediyorum, iletiyorum. Son iki ayda bir taraftan Avrupa Birliği ile ilgili meclis gündeminde başka yasalar ön plana çekildiği için, öne çıktığı için, ikincisi de bütçe görüşmeleri nedeniyle meclis genel kurulu yoğunlaştığı için Mortgage ile ilgili yasa görüşülememiştir. Ama komisyon safhası bitmiştir. Meclis Genel Kurulu'nun gündeminin ön sıralarındadır. İlk ele alınacak konulardan biridir. Ama yılbaşından önce yine gündeme gelmeyeceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yılbaşı ve bayram tatilinden sonraki ilk ele alınacak yasalardan biridir.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın meclisteki konuşmasında başörtüsüyle ilgili sözlerinin sorulması üzerine ise Şener, ?Konu mecliste tartışıldı. Herkes söylenen sözlerin hangi maksatla söylendiğini de anladı. Dolayısıyla konu orada kapandı? dedi.

Şarkışla Belediyesini de ziyaret eden Şener, daha sonra Şarkışla Kız Meslek Lisesinin açılış töreni ve Şarkışla TOKİ toplu konutlarının anahtar teslim törenine katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber