KPSS'de cinsiyet ayırımı yapılıyor iddiası...

Haber Giriş : 21 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda pek çok alanda 'erkek' cinsiyet şartı aranıyor.Bazı kamu kuruluşları, psikologlarda bile erkek olması şartı arıyor

Kamuya personel alımı için yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) pek çok alanda 'erkek' cinsiyet şartı aranıyor. Fiziki yapıları nedeniyle kadınların yapmakta zorlanacağı işler dışında teknikerlik ve mühendislik gibi görevlerde de erkek cinsiyet sınırlaması getirildi. Bazı kamu kuruluşları, psikologların bile erkeğini tercih ediyor. Devlet memuru olabilmek için sadece lise veya dengi okul bitirmek ya da üniversite mezunu olmak yetmiyor.

Şoför, itfaiye ve arama-kurtarma elemanı gibi fiziksel nedenlerden dolayı kadınlara 'uygun görülmeyen' işler dışında, teknisyen ve mühendislik gibi işlerde dahi 'erkek' cinsiyet şartı aranıyor. Anayasa Mahkemesi, Danıştay gibi kurumlar işe alacakları şoförlerde 'erkek' cinsiyet şartı koyarken, Dumlupınar Üniversitesi de görevlendireceği bekçi için 'erkek' olma sınırı getirdi. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de alacağı kaptan ve gemi adamında yine erkek cinsiyet sınırlaması koydu.

KADIN İTFAİYECİYE İŞ YOK
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin Antalya ve İstanbul'da görevledirmek üzere işe alacağı itfaiye erlerinden, E sınıfı sürücü ehliyeti, en fazla 27 yaşından gün almamış olmak, tam teşekküllü sağlık kurumlarından 'yurdun yer yerinde görev yapabilir ve silah kullanabilir' ibareli sağlık kurulu raporu almak gibi şartlara sahip olması isteniyor. Bunların yanında itfaiye erlerinin cinsiyetlerinin erkek olması, askerlik hizmetlerini tamamlaması ve boy uzunluğunun net olarak 1.70 metreden kısa olmaması gerekiyor. Buna karşın, itfaiyecilik yüksek okullarına kız öğrenci alınmaya devam ediliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın alacağı arama-kurtarma teknisyenlerinde de erkek olma şartı bulunuyor. Niğde Üniversitesi'nin alacağı psikoloğa erkek şartı koyması dikkat çekerken, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın talep ettiği, elektrik ve soğutma teknisyeni, mal sorumlusu, dış transit gümrük işleri uzmanı, elektrik teknikeri ile makine mühendisinde de erkek cinsiyet sınırı kondu.

DİYANET'E KADIN VAİZ
Çeşitli kurumlardaki bu sınırlamaya karşın, Diyanet İşleri Başkanlığı, görevlendireceği imam-hatip ve müezzin-kayyımların erkek olmasını isterken, vaizlerin büyük bölümünde ise kadın olma şartı getirdi. Yine Kuran kursu öğreticileri de kadın olabilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber