Suriye'de hedef 5 bin kilometrekare!

TSK ve ÖSO'nun kontrolü sağladığı bölge 900 kilometrekareyi aşarken askeri yetkililer 95 kilometre eninde, 45 kilometre derinliğinde 5000 kilometrekarelik bir alanda hakimiyet kurulmasının amaçlandığını söylüyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Eylül 2016 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriye'de hedef 5 bin kilometrekare!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve koalisyon güçlerinin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin kuzeyini terör örgütlerinden temizlemek için başlattığı 'Fırat Kalkanı' harekatında 28 gün geride kalırken, TSK ile ÖSO'nun kontrol ettiği bölgenin 900 kilometrekareyi aştığı öğrenildi. Operasyondaki hedef ise El Bab'ın da güneyine inilmesi ve doğuda Menbiç'i de kapsayacak şekilde Fırat Nehri'ne kadar uzanan alanda hakimiyet sağlanması.

Böylece ortalama 95 kilometre eninde ve 45 kilometre derinliğinde bir alanın güvenli bölgeye dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bu hedef, yaklaşık 5 bin kilometrelik bir alanın kontrol altına alınması anlamına geliyor. Bugün itibarıyla hedefin yaklaşık 5'te 1'lik bölümünün tamamlandığı görülüyor.

EL BAB'A DOĞRU 4. GÜN

'Fırat Kalkanı' harekatının 24 Ağustos'ta başlamasının ardından Cerablus 24 saat geçmeden kontrol altına alınmıştı. Harekatın 11'inci günü olan 3 Eylül'de ikinci cephe açılarak Çobanbey'e girilmişti. Burada da 24 saat geçmeden kontrol sağlandı ve DAEŞ, Türkiye-Suriye sınır hattının 90 kilometrelik bölümünden silindi.

TSK ile ÖSO üçüncü cephe olarak 17 Eylül'de Çobanbey'in güneyindeki El Bab'a doğru ileri harekatına başladı. Bu operasyonda 4'üncü gün geride kalırken, her gün iki ya da üç köyde kontrol sağlansa da El Bab merkezine henüz ulaşılamadı. Kaynaklar, El Bab harekatının Cerablus ve Çobanbey'e kıyasla yavaş ilerlemesinin gerisindeki faktörleri şöyle sıraladı:

RAKKA'YA AÇILAN KAPI: 'Fırat Kalkanı' başladığı günden beri, El Bab'ın DAEŞ'in en fazla direnç göstereceği nokta olduğu değerlendiriliyor. Zira El Bab, DAEŞ'in merkezi Rakka'ya açılan son kapı durumunda.

DAEŞ MAYIN DÖŞEDİ: DAEŞ kuzeydeki alanlardan fazla direnç göstermeden çekilirken El Bab bölgesine mayın döşedi ve uzun menzilli tanksavar yığınağı yaptı.

RİSK YÜKSEK: TSK'nın Çobanbey'den bölgeye sürdüğü Leopard ve M-60 Sabra tankları güçlü zırh korumasına sahip olsa da El Bab bölgesinde can kaybı riski yüksek. El Bab merkezine ulaşabilmek için yaklaşık 20 köyün daha kontrol altına alınması gerekiyor.

ACELE YOK: Askeri kaynaklar, harekatın 'Acele edilmeden' ve 'sabırla' yürütüldüğünü vurguluyor. Birliklerin hızla ilerlemesi halinde ÖSO'nun kontrol ettiği alanları yeniden kaybetmesi ve ilerleyen birliklerin arkasının boşalması riski var. Diğer taraftan ileri harekat ağırdan da alınmıyor. Çünkü harekatın fazla yavaş kalması halinde DAEŞ'e tahkimatını güçlendirme imkanı tanınmış olacak.

ABD-RUSYA DENKLEMİ

'Fırat Kalkanı' harekatı yürütülürken uluslararası dengeler konusunda hassasiyet gösteriliyor. PYD'nin 'terör örgütü' olduğu hem ABD'ye hem de Rusya'ya kabul ettirilmeye çalışılıyor. El Bab'ın güneyinde Esad rejiminin hakim olması denklemi daha da hassas hale getiriyor. ABD'nin hava operasyonunda DAEŞ yerine Esad'ın askerlerini vurması gibi yol kazalarının TSK'nın başına gelmemesi için azami hassasiyet gösteriliyor.

GÖZLER PYD/YPG ÜZERİNDE

ÖSO, El Bab'a birlik kaydırırken ortaya çıkacak boşlukları PYD'nin doldurması ihtimali de düşünülüyor. ÖSO kontrolündeki alanın derinliği arttıkça doğu ve batıda PYD ile oluşan sınır boyu da uzuyor. Bu nedenle bir göz El Bab'a bakarken, diğer göz PYD/YPG hareketliliğini takip ediyor. Ankara, PYD'nin Menbiç'ten Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor. El Bab ile birlikte Menbiç'in de ÖSO kontrolüne geçmesi ve böylece güvenli bölgenin hedeflenen 5 bin kilometreye ulaşması planlanıyor.

MURAT GÜRGEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber