MSN'den kontör hırsızlığı yaygınlaşıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Aralık 2006 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet üzerinden dolandırılan insan sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle "MSN Massenger" adı verilen konuşma programı üzerinden kullanıcı şifresini çalan kişi ya da kişiler, konuştukları kişilerden kontör hırsızlığı başta olmak üzere bir çok hırsızlık yapıyor.

MSN şifrelerinin çalınmasının yaygınlaşması ile birlikte, MSN mağduru vatandaşların sayısında da artış yaşandı. Türkiye'nin birçok ilinde msn yoluyla yaşanan hırsızlık olaylarına Bursa'da da rastlandı. Bir fabrikada muhasebeci olarak çalışan Burhan Dikici, Sacit Arvasi isimli arkadaşının MSN yoluyla kendisinden istediği 750 kontörü tereddüt etmeden gönderdi. Arkadaşının yazışmasından ve 250 kontör daha istemesinden şüphelenen Dikici, arkadaşının telefonla aradı. Dikici, kendisinden kontör alan kişinin arkadaşının MSN'sini ele geçirmiş bir başkası olduğunu anladı.

MSN'den 750 kontör kaybeden Dikici, arkadaşının MSN'sini ele geçiren kişi ile yaptığı yazışmalar sırasında kendi MSN şifresinin de çalındığını belirterek "Bu şahıs benim MSN'mi de ele geçirdi. Görüştüğüm arkadaşlardan benim adıma kontör istemiş. Bütün arkadaşlarımı tefonla arayarak uyardım, MSN adresini silmelerini sağladım. Emniyeti aradık, onlarda Hotmail'e şikayet maili atmamızı söylediler. Bizde Hotmail'e şikayet maili attık. Ancak bu tür olaylar çok sık yaşanıyor ve bir çok arkadaşımız mağdur oluyor." diye konuştu.

Dikici, yaşanan bu mağduriyetlerin önlenmesi için MSN kullanıcıların şifrelerini ve bilgilerini süreli güncellemelerinin önemli olduğunu kaydetti.

Sıkça yaşanan MSN şifre hırsızlığı daha önce de Türkiye'nin bir çok ilinde yaşanmıştı. Emniyet Müdürlüğü'nden derlenen bilgiye göre, Adapazarı'da Pak Ajans Genel Müdürü Baran Harmanlı'nın MSN adresini ele geçiren hırsızlar, Harmanlı'nın dostlarından 5 bin cep telefonu kontörü ve 2 bin YTL para topladı.

Benzer bir olayda Sivas'ta dizgi-tasarım işi yapan Harun Şerafettin Taşar'ın başına geldi. Taşar'ın MSN şifresini çalan kişi yada kişiler, MSN'de bulunan isimlerden tam 650 YTL para ile 7 bin kontör almayı başardı.

Uzmanlar, MSN şifrelerinin genelde özel bir yazılım kullanılarak çalındığına, ancak çoğu zaman da kullanıcının hataları nedeniyle şifrenin hacker'in eline geçtiğini vurguluyor.

Uzmanlar MSN kullanıcılarına şu uyarılarda bulunuyor. "MSN adresleri için seçilen gizli soru, kişinin kendisinin bile hatırlamakta zorlanacağı kadar zor bir soru olmalı. Seçilen bu soru bir yere not edilmeli ama bilgisayara kesinlikle yazılmamalı. MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler semboller kullanılmalı. MSN'de, tanınan bir kişi bile olsa hiç olmadık bir zamanda dosya gönderirse temkinli yaklaşılmalı. Gerekirse arkaş aranarak teyit edilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber