AB'ye uyum çerçevesinde iş ilanlarında cinsiyet tercihi kalkacak

Haber Giriş : 24 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'ye uyum çerçevesinde 2005'te yürürlüğe girecek uygulamalar, ayrımcılığa son verecek. İş ilanlarında bile cinsiyet tercihi belirtilemeyecek

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum düzenlemeleri çerçevesinde getirilecek uygulamalarla, iş hayatında cinsiyetten kaynaklanan haksız rekabet tarihe karışacak.

Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı olarak 2005'ten itibaren uygulamaya girecek düzenlemeler, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörü de kapsayacak. Buna göre, kamu personeli seçme sınavlarına ilişkin başvuru kılavuzları ile kamu kurumları ve özel sektörün iş ilanlarında, cinsiyet tercihi belirtilemeyecek. Bu kural sadece, mankenlik, aktörlük gibi istisnai mesleklerde geçerli olamayacak. Kadınların da eğitimini aldığı meslek dallarına ilişkin iş ilanlarında cinsiyet ayrımcılığı yapan işverenler hakkında

yasal işlem yapılacak. Erkek elemanla çalışmak isteyen işveren, kadınların başvurularını değerlendirmeye almak zorunda olacak. Cinsiyet ayrımcılığına uğradığını iddia eden kişi, Türkiye'de ilgili mercilerden bir sonuç alamazsa, Avrupa Konseyi ve Adalet Divanı'na başvurabilecek.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
İş ve çalışma yaşamına ilişkin diğer düzenmeler ise özetle şöyle:

Eşit işe eşit ücret verilecek. Uygulama, tarım sektörü için de geçerli olacak. Pamuk toplama işinde çalışan kadınlar, erkeklerle aynı yevmiyeyi alacaklar.

Hamilelik sırasında veya doğumu izleyen belli bir süre içinde kadınlar gece vardiyasında çalıştırılamayacak.

Kadınların iş ve ev hayatlarını birlikte yürütebilmelerini kolaylaştırmak için çalışma saat ve süreleri özel olarak düzenlenebilecek.

Yetkili kurumlar iş kurmak isteyen kadınlara gerekli kolaylığı sağlamakla yükümlü olacak. Kadın girişimci korunacak.

İşverenler, kadınları, kıyafet, medeni durum gibi gerekçelere dayanarak işten çıkaramayacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber