Kurmayların yüzde 70'i FETÖ'cü

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda konuşan Orgeneral Galip Mendi, TSK'daki jandarma kurmay subaylarının yüzde 70'nin, genelde de yüzde 40-50'sinin FETÖ'cü olduğunu kaydetti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Kasım 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurmayların yüzde 70'i FETÖ'cü

Önder Yılmaz

Mendi, komisyonda özetle şu bilgileri verdi:

- GİRİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMEDİ: Darbe gelişimi haberi alındıysa Genelkurmay'ın bütün kuvvet komutanlarına haber etmesi lazım. Ancak bana herhangi bir kurumdan bir bilgi gelmedi. Olağan bir durum yoktu. Yoksa düğüne gitmem mümkün olmazdı. Darbe girişimi ile ilgili bir bilgi almadık.

- İLİŞİKLERİ KESİLECEKTİ: Darbe teşebbüsünün içerisinde bulunan bazı personelle ilgili 2014-2015-2016 YAŞ toplantılarında haklarında MİT'ten veya emniyet teşkilatından Fetullahçı olduğuna dair ihbar aldığımız personel vardı. Bunlarla ilgili Genelkurmay katında çalışmamız oldu. Özellikle, 3-5 Ağustos'ta yapılacaktı YAŞ. Darbe girişimini öne alma nedenleri neydi? Kuvvetli şüphe olanların derhal ilişkileri kesilmesi konusunda mutabakata varmıştık.YAŞ'da haklarında Fetullahçı iddiası olanlar tasfiye edilecekti. Bunu önceden büyük ihtimalle haber aldılar.

- 42 ÖĞRENCi ATILDI: 1987 yıllarında Maltepe Askeri Lisesi'nde görev yaptım. O dönemde 42 Fetullahçı öğrenci atıldı. TSK geçmişten bu yana mücadele verildi.

- ATAYACAK KURMAY BULAMADIM: Mayıs ayında atamaları hazırladık biz. Ben gelmeden bir sene önce çıkan bir kanun var. İçişleri Bakanlığı'nın atama sırasında olan il Jandarma ve ilçe jandarma komutanlarını listelerini komutanlık hazırlayacak, bakanın onayına gönderecek diye. Bu sene de aynı şeyi yaptık. Yaklaşık 50'nin üzerinde albayın taslak atama listesini ben onaylayıp bakanlığa gönderdim. Mayıs ayının başında gönderdiğim listede, bunlardan Fetullahçı var mı diye inceledim titizlikle. Hiçbiri ile ilgili bir kayıt yoktu. İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir itiraz gelmedi. Alay komutanlığına verecek kurmay bulamadım bu listede, niye çünkü haklarında iddia var. Kılı kırk yardık bakanlık da onayladı.

- JANDARMA KURMAYLARIN YÜZDE 70'İ: Mendi, "Son şura hazırlık aşamasında albayların içerisinde FETÖ ile irtibatı tespit edilen oran nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Kurmay olanlarda daha çok gördüm. Kurmay olan jandarma albaylarında yüzde 70 diyebilirim. Kurmayları da il jandarma komutanı yapalım düşüncem vardı. Üç beş kurmayın dışında, onlar da Balyoz'dan tutuklanmış çocuklardı, kurmay bulamadım çok fazla. Alay komutanlığına verecek kurmay bulamadım. Çünkü haklarında iddia var. Kurmaylarda daha çok, kurmay olmayanlarda daha az. Albaylarda yüzde 40-50 diyebiliriz."

16 kişinin ismini verdi

- EN GİZLİ BİLGİLER DEŞİFRE EDİLDİ: (Balyoz, Ergenekon davaları) En gizli bilgiler bile deşifre edildi. Bunu deşifre edenler içimizdeki bu örgüte bağlı olan kişilerdi. Bu bir proje, büyük Ortadoğu projesini de kapsayan. Bu projeden maalesef Türkiye de kötü bir şekilde nasip aldı. (Yurtta Sulh Konseyi kimlerden oluştuğu) Derdest edildikten bir gün sonra o mesajı gördüm. (Darbeye iştirak edenler ihraçlar) Darbeye kim iştirak etti, kim etmedi kameralar incelendi. Bir jandarma yarbayın sorgusunda, 'senden başka bildiğin jandarmada Fetullahçı var mı?' diye sorduğunda 15-16 kişinin ismini verdi. Benim emir subayımım yardımcısının da ismini verdi. Çeşitli kanallardan gelen 715 kişinin benim imzamla ismini İçişleri Bakanlığı'na gönderdim ve açığa alındı.

- ÜSTÜNE GİTMEDİLER: TSK, 1980'li yıllardan itibaren FETÖ ile ilgili mücadele verdi. Bunun devam ettirilmesi gerekirdi. Hükümetler de çeşitli gayelerle bunun üstüne gitmediler diye düşünüyorum. Tehlike olduğu söyleniyordu. Şimdi bunu dile getirmek kolay. Herkes kahraman oldu. Okuduğum bazı kitaplarla bunu net okumuştum, attığımız bazı öğrencilerin durumu da göstergeydi. Yüzbaşılığım döneminde bunların tehlikeli olduğunu anlamıştım. (Darbecilerin atama listesinin karşılığında adınızda devam yazılıyordu) Bu görevlendirme listesi kendi anlayışlarına göre yaptıkları bir görevlendirme darbecilerin. Evet deseydim beni o gece oluşturdukları merkeze götüreceklerdi.

ABD'den para geldi

- MELEK GÖRÜNÜMLÜ: (Göreve devam etseydiniz ne yapardınız?) Yoğurdu üfleyerek yemeye daha çok dikkat ederdim. Yeni bir astsubay alırken kılı kırk yarardım. (Darbecinin çekirdeğinde cemaatle ilgisi olmayanlar da var mı?) Jandarmadaki tabii generallerden ve albaylardan ilgili kurumlardan gelen bilgiler vardı. Tutuklanan 150'ye yakın general var. İlgili kurumlar tarafından bilgi verilen kişiler yüzde 80-90 doğruluk payı var. Ama bir kaç kişi var, Fetullahçı olduğu kanaatinde değilim. Göreve başladığım zaman her gün bir grup gelir, günlük cari istihbarat harekat olayları ile ilgili bana bilgi verirlerdi. Burada iki kurmay subay vardı, baktığınız zaman melek görünümlü. Bu ikisi de isyanın elebaşlarından çıktı. Karargahı ele geçirenlerden.

- DARBE ÖNCESİ ABD'DEN GENERALLARE PARA: General rütbesindekilerin, FETÖ örgütünün Türkiye üzerinde proje olduğunu anlayamaması üzücü. Ya bir maddi çıkarı var ya şantaj yapılıyordur. ABD'de yayın yapan bir sitede gönderilen para miktarları var. Darbeden önce bazı generallerin isimleri var, büyük meblalar,

185 bin dolar gibi bunun da araştırılmasında fayda var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber