Tüketici şikayeti kaliteyi teşvik ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Sanayi ve Ticaret İl Müdür vekili Ahmet Durdu, 2006 yılında ''Alo 175'' telefon hattına 613, yazılı olarak da 35 tüketici şikayeti aldıklarını söyledi.

Durdu, telefonla yapılan tüm şikayetlerin titizlikle değerlendirildiğini, tamamının tüketici ve malı satan firmanın anlaşmaya varmaları ile çok kısa bir süre içerisinde sonuçlandırıldığını belirtti.

Durdu, İl Müdürlüğüne yapılan ve şikayete konu olan ürünün değeri bin 672 YTL'den fazla olan yazılı 35 şikayetten ise 11'inin tüketici aleyhine, diğerlerinin ise lehine sonuçlandığını, tüketici haklarına aykırılıktan dolayı ise 23 firmaya 5 bin 772 bin YTL ceza verildiğini ifade etti.

Tüketici şikayetlerinin, ayıplı malı alan üreticilerin haklarını almasını sağlanması bakımından olduğu gibi, kaliteli mal üretimi için de önemli olduğuna dikkati çeken Durdu, şöyle konuştu:

''Özellikle üretici firmaların kaliteli üretim yapmaları için, yetkililer gerekli olan denetimleri yapıyor ve kanunlara aykırı üretim yaptıkları tespit edilen firmalara gerekli cezaları veriyor. Ancak bu konuda tüketicilerin bilinçli hareket etmeleri de son derece önem taşıyor. Sonuçta, her firma ürettiği malı tüketiciye sunmak ve belirli bir ücret karşılığında satmak zorunda.

İşte, bu noktada tüketicilere büyük görevler düşüyor. Her tüketici aldığı ürün konusunda bilinçli davranıp, eğer aldığı üründen memnun kalmıyorsa, mutlaka yazılı ya da telefonla şikayetçi olmalıdır. Şikayet, bir anlamda üretici firmaların otokontrolünü de sağlayan önemli bir mekanizmadır. Tüketicinin aldığı ürün defolu olabilir, miyadı dolmuş olabilir, sağlığa zararlı bir ürün olabilir, bunu en iyi bilecek tabi ki ürünü alan tüketicinin kendisidir. Bu konuda, bizlere yapılan şikayet, işimizi kolaylaştıracağı gibi, firmaları da kaliteli üretime yönlendirmiş ve hatta zorlamış olur.''

Durdu, tüketicilerin kapıdan satışlara da itibar etmemelerini isterken, kapıdan yapılan satışlarla ilgili olarak zaman zaman şikayetler aldıklarını bildirdi.

Bu tür satışlarda belge olmadığı için çoğu zaman tüketicilerin hakkını alamadıklarını ifade eden Durdu, ''tüketicilerin bu alış-verişi tercih etmemelerini istiyoruz. Tercih edilecekse mutlaka, satış yapan kişilerin yetki belgelerinin olup olmadığı kontrol edilmeli, alış-veriş belgelendirilmeli ve ayıplı bir mal alınması durumunda da 7 günlük süre içerisinde mutlaka şikayetin yapılması gerekir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber