Üstün: Sakarya'ya Bölge Adliye Mahkemesi açılacak

Haber Giriş : 10 Kasım 2016 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üstün: Sakarya'ya Bölge Adliye Mahkemesi açılacak

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 15 Temmuz darbe kalkışması, Türkiye'nin siyasi durumu, FETÖ'yle mücadelede izlenmesi gereken yöntemler, Sakarya'ya kurulacak olan Bölge Hastanesi ve İkinci Üniversite, Karasu'ya beklenen BMC, Kuzey bölgelerine yapılan yatırımlar ve Aşağı Sakarya Sulama Projesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Radyo Mega Ana Haber Bülteninde, Yahya Bakır'ın konuğu oldu. Üstün'ün açıklamaları Sakarya TV'den de yayınlandı.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 15 Temmuz darbe kalkışması, Türkiye'nin siyasi durumu, FETÖ'yle mücadelede izlenmesi gereken yöntemler, Sakarya'ya kurulacak olan Bölge Hastanesi ve İkinci Üniversite, Karasu'ya beklenen BMC, Kuzey bölgelerine yapılan yatırımlar ve Aşağı Sakarya Sulama Projesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

HAİN KALKIŞMAYI PÜSKÜRTTÜK

15 Temmuz'un karanlık bir gece olduğunu söyleyen Ayhan Sefer Üstün:

"Darbelerin geride kaldığını düşündüğümüz bir zamanda tekrar bizi şoke eden ve aslında bu memleketin bağrından çıkmış, bu memleketin evlatları diyemeyeceğimiz hainlerin ihanet içinde oldukları bir geceydi. Türkiye'nin darbeleri geride bıraktığı bir dönemde tekrar darbeyi Türkiye'nin gündemine sokan ve darbeyi gerçekleştirmelerine ramak kala bir gece yaşadık. Başta Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve aziz milletimizin ferasetiyle Cenab-ı Allah'ın sonsuz yardımlarıyla bu darbe girişimini püskürttük." Dedi.

"BAMBAŞKA BİR DEVRİME EVRİLECEKTİK!"

Darbenin bir anlık bile gerçekleşmiş olması durumunda Türkiye'nin 50 yıl geriye gideceğinin altını çizen Ayhan Sefer Üstün:

"İran'da bir dönem nasıl bir anda her şey tersine döndüyse, Şah Rıza Pehlevi yönetimi gidip yerine mollalar yönetimi gelmişse, bunu bir benzerlik olsun diye örnek veriyorum. Eğer Allah korusun darbe kalkışması başarılı olsaydı siyahla beyaz, geceyle gündüz gibi bambaşka bir devrime evrilmiş olurduk" diye konuştu.

"YARGISIZ İNFAZLARIN YAPILACAĞI BİR DÖNEM..."

"Bir meczup tarafından yönetilen ve insanların hak ve özgürlüklerinin olmadığı belki de mahkemelerin dahi kurulmadan yargısız infazların yapıldığı bir döneme girerdik" diyen Üstün:

"Cenab-ı Allah bizleri, memleketimizi ve tüm Müslümanları bu aşağılık oluşumdan korudu. Allah'a hamd, aziz milletimize şükranlarımızı sunuyoruz." Şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE SAKLANACAK SİYASETÇİ YOK!"

"Darbecileri hesap edemediği şey şuydu" diyen Ayhan Sefer Üstün: "Artık Türkiye'de taşın arkasına saklanacak bir siyasi yok. Eskiden olduğu gibi ensesine vur lokmasını al bir millet de yok artık. Milletimiz bilinçlendi, tankın önüne yattı, kurşunlara kendini siper etti. Bunları hesap edemediler ve aşağılık kalkışmaları da bu şekilde akamete uğramış oldu." Dedi.

DEVLET OLARAK DARBEYİ SAVUŞTURURKEN BAZI OLAĞANÜSTÜ DURUMLARIN YAŞANMASI DA NORMALDİR

Devlet olarak darbeyi savuştururken normal yollarla savuşturamıyorsunuz diyen Ayhan Sefer Üstün:

"İnsanlar şehit oldu, kendilerini tankların önüne atıp şehadete ulaştılar, canlarımız gitti. Hal böyle olunca devlet olarak darbeyi savuştururken bazı olağanüstü durumların yaşanması da normaldir. Bu konuları sayın Başbakanımızla görüşürken bu süreçlerle ilgili olarak kendisine biraz daha dikkat edilmesi gereken hususlarda öneriler getirmiştim. İlk olarak süreçlerin şeffaf hale getirilmesi lazım. Ne kadar memur açığa alındı, gözaltına alındı soruşturmadan geçiyor açıklayalım dedim. Kime sorsan herkes mağdur, buna sebebiyet veren de soruşturmaların biraz gizli yapılmasıydı. Önerimde falanca kişinin neyle suçlandığının ilgili kurumun internet sitesine konulması gerekir dedim. Çünkü kişi çoğu zaman suçunu etrafından gizliyor. Kendini mağdur psikolojisine sokuyor hem ailesini hem çevresini buna inandırıyor. Bu kişilerden bazıları gerçekten iftiraya da uğramış olabilirler. Soruşturma şeffaf değilse, ne suçu, ne iftirayı ne de delili göremiyoruz." Diye konuştu.

"ETKİN İTİRAF MEKANİZMALARI"

Başkaban Binali Yıldırım'a ikinci öneri olarak da "Etkin itiraf mekanizmaları" kurulması önerisini getirdiğini söyleyen Ayhan Sefer Üstün: "Suçlu olarak görülen vatandaşlarımızın ihraç, açığa alınmayla karşı karşıya kaldıklarında nereye gideceklerini, nasıl dilekçe vereceklerini, hangi komisyonların bunları inceleyeceklerini ve etkin bir biçimde bu komisyonların çalışma yöntemlerini bilmeleri gerekir. Bunlar bizim için önemi, yarın öbür gün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne uluslararası alanda bir müracaat yapıldığında da bizim millet ve hükümet olarak elimizi kuvvetlendirecek yöntemlerdir bunlar." Dedi.

"A KİŞİSİNE FARKLI B KİŞİSİNE FARKLI OLMAZ"

"Süreçlerin kendi içinde adil olması gerekir" önerisini dile getirdim diyen Ayhan Sefer Üstün:

"A kişisine farklı, B kişisine farklı bir muamele yapmayalım. Bu konuda Sayın Başbakanımız'a örnekler de verdim. Kamuoyunda vicdanları en çok sızlatan bu durumlar olmuştur, dediğimde Başbakanımız da hak verdi. Bunları hep konuştuk. Siyasi irade olarak bizler de bu şekilde olmasını istemiyoruz."

Diye konuştu.

"KÜÇÜK GRUPLARA BÖLÜNÜP HIZLA YARGILAMA YAPILMALI"

Etkin bir yargılama sürecinin işlemesi gerektiğini önerdiğini belirten Ayhan Sefer Üstün:

"Bu teklifimi Sayın Başbakanımız'a sunduğumda 'nasıl olacak Ayhan Bey' diye sordu. Kendisine, her olay küçük küçük gruplara bölünmeli ve çok hızlı bir yargılama yapılması gerekiyor. Mesela Ankara'da Gölbaşı'nı bombaladılar bu olay için ayrı bir dosya ve dava açılmalı, neyse cezaları bir an önce verilmeli. Mesela eğer Ankara'daki olayları toplayıp hepsini bir torbanın içine koyarsanız çok uzun sürer ve ilgi azalır. Bunun gibi yöntemler sunduk ve bunları kendi içimizde tartışarak en doğru yolu bulmaya çalışıyoruz." Dedi.

"BÖLGE HASTANESİ İÇİN YER SEÇİMİ YAPILACAK"

Sakarya'ya kurulması düşünülen Şehir Hastanesi için de görüşlerini açıklayan Üstün:

"Kısa bir süre önce Sağlık Bakanımız ile bir toplantı yaptık. Toplantının ana konularından bir tanesi Şehir Hastanesi ile ilgiliydi. Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ bu projeye çok sıcak bakıyor ve aynı zamanda destek de veriyor. Bu projede her geçen gün ilerleme sağlıyoruz. Yakın bir zamanda Sakarya'ya teknik bir heyet gelecek ve burada alternatif yerleri yerinde değerlendirecek. Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşmeler yapacaklar, onlar bu yerlerin konumlarını çok daha iyi biliyorlar. Biz hangi yer uygunsa hastaneyi oraya yapın diye bir öneri sunduk. Biz illa hastaneye şuraya yapılsın diye bir öngörüşümüz veya dayatmamız yok. Bunun teknik bir konu olduğunu ve yerlerin durumuna göre hastanenin yapılacağı yerin kararını verin dedik." Şeklinde konuştu.

"DEVASA PROJELER BUGÜNDEN YARINA BİTMİYOR"

Verdikleri sözlerin takipçisi olduklarını söyleyen Ayhan Sefer Üstün:

"Verdiğimiz sözler bir seçim dönemi için verdiğimiz sözlerdir. Daha önce stat ile ilgili olarak o dönem başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız 2011 yılında bir söz vermişti, fakat daha ertesi gün stat ile ilgili olumsuz haberler yapılmaya başlanmıştı. Sanki bir anda olacak bir yatırımmış gibi. Görüyorsunuz ki stadımız Elhemdülillah bitmek üzere. Bu konuşulan projeler devasa projeler, hemen bir günde kararı alınıp ertesi gün başlanacak projeler değil." Diye konuştu.

"SAĞLIK BAKANI DESTEK VERİYOR"

Sağlık Bakanı Akdağ'ın, Sakarya'ya kurulması planlanan Şehir Hastanesi ile ilgili olarak desteğinin bulunduğunu belirten Ayhan Sefer Üstün:

"Sağlık Bakanımızın bu konudaki tutumu ve desteği son derece önemli. Bu meselemizi daha önce Başbakanımız'a açtık, Afyon kampımızda da kendisine Sakarya'ya kurulacak Şehir Hastanesi ile ilgili bir dosya verdik. Bu süreç sağlıklı bir şekilde ilerliyor." Dedi.

"İKİNCİ ÜNİVERSİTE İÇİN YÖK'ÜN KARARI BEKLENİYOR"

Sakarya'ya kurulacak olan ikinci üniversite için de açıklamalarda bulunan Üstün:

"İkinci üniversite konusu da kendi sürecinde ilerliyor. Bazı takvimleri önceden öngörebilmek çok da kolay değil. Bir üniversite kurmak için önce YÖK kararı gerekiyor ardından Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor, Meclis'ten kanun geçmesi ve sonuncusu olarak da Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması gerekiyor. Hepsi ayrı ayrı mekanizmalar hepsi ayrı ayrı kurumlar ve alınan ayrı ayrı kararlar alınıyor. Bu kararların bir araya gelmesinin nihayetinde ortaya bir kurum çıkacak." Şeklinde konuştu.

"İKİNCİ ÜNİVERSİTE KLASİK ÜNİVERSİTELER GİBİ OLMAYACAK"

Sakarya'ya kurulacak olan üniversitenin farklı bir tarzda olacağını söyleyen Ayhan Sefer Üstün:

"Bu konuyla ilgili olarak sayın milletvekillerimizden Mustafa İsen Hocamızın yoğun çalışmaları vardı. Biz de kendisine destek olduk, birlikte çalıştık. Bildiğimiz klasik üniversitenin dışında farklı bir durumu olacak. Yeni kurulacak olan üniversitemizden bütün ilçelerimiz nasiplenecek. İkinci Üniversite projesi, Sakarya'yı bir tık yukarıya çıkaracak olan bir projedir. Bütün ilçelerimizin alacağı sinerji de kendilerine büyük katkı sağlayacaktır. Sapanca'da Turizm Fakültesi'ni dolaşıp ziyaret ettim. Farklı bir konseptte harika bir yer olmuş. Burada her şey oluşturulmuş ve iyi bir ürünün ortaya çıkması gerekiyor." Diye konuştu.

"15 TEMMUZ BÖLGE MAHKEMESİNİN AÇILIŞINI ÖTELEDİ"

Sakarya'da binası hazır olmasına rağmen henüz açılmayan Bölge Adliye Mahkemesi hakkında da konuşan Ayhan Sefer Üstün:

"Hatırlarsanız eğer başlangıçta 15 tane Bölge Adliye Mahkemesi kuruldu. Başlangıçta, Milletvekillerimizin de büyük uğraşları sonucunda bu 15'in içerisine Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi de girdi. Aslında İzmit ile bu konuda rekabet ettik ve Sakarya'da kurulmasını sağladık. Sakarya kurulacak olan mahkemenin binasının yapımı konusunda da hızlı hareket etti ve binasını en önce yapan illerden birisi olduk. Henüz daha diğer illerin binası yapılmamışken Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi'nin binası erken bitirildi. Müteahhit de oldukça iyiydi aldığı ihaleyi tıkır tıkır götürdü ve bitirdi. Biliyorsunuz ki bazen devlet ihaleleri böyle her zaman böyle iyi gidemeyebiliyor. Daha sonra 15 Temmuz darbe kalkışması oldu. Bununla birlikte bu adliyelerin devri alınma takvimi aksadı. Bunun sebeplerinin başında 4 bine yakın hakim ve savcının ihraç edilmesinin etkisi de var. Bu büyük bir sayıydı 12 bin hakim ve savcıdan 4 bini ihraç edildi. Yargı personelinin üçte birinin gitmiş olması bu sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Bu adliyeleri açacak yeterli derecede nitelikli elemanımız ilk etapta kalmadı. Bu mahkemeler alt adliyeler ile yukarıdaki Yargıtay arasında bir kademede olan bir kurumdu bölge adliye mahkemeleri. Bölge Adliye Mahkemelerinin etap etap hizmete alınması planlanmıştı. Ancak beklenen ve planlanan yıl geldiğinde hiç de hesapta olmayan olaylarla karşı karşıya geldik. Kim bilebilirdi ki darbe kalkışması olacak ve yargı camiasından 4 bin hakim ve savcı atılacak, soruşturma geçirecek veya açığı alınmış olacak. Bunu hiç kimse öngöremezdi." Dedi.

"BU BİNA YÜZ AKIMIZDIR, BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ AÇILACAK"

Bölge Adliye Mahkemesi hakkında açıklamalarına devam eden Üstün:

"Burada personel sıkıntısı çekiyoruz bu önemli bir sorun. Ancak burada binamız yapıldı, kurgu ve planları da gerçekleştirildi. Bölge Adliye Mahkemesi açılacak. Binamız bitirildi, çok da güzel bir bina oldu. Bu bina bizim yüz akımızdır. Dar bir alana nasıl fonksiyonel bir bina yapılır orada ispat ettik. Yapılan bina tam da olması gerektiği gibi yani bir adliye binası olarak yapıldı. Eskiden adliye binaları İşhanı gibi yapılırdı. Duruşma salonlarıyla, hakim ve savcıların giriş noktalarıyla, sanık giriş noktalarıyla, davalı ve davacıların farklı yönlerden girmesi gibi... Tam da adliye için, yargılama için yapılmış bir binadır. Bunu yeniden belediye veya başka bir bina için uydurmaya kalkarsanız yeniden ciddi bir masraf yapmak zorunda kalırsınız. O binanın temizliği vs. yapılmalıdır, bunun için üç kişilik bir personel dahi yeter. Bu binanın bu şekilde hazır vaziyette açılacağı günü beklemesi gerekir. Bu sürecin daha da fazla uzayacağını tahmin etmiyorum." Diye ifade etti.

"BMC KONUSUNDA SIKINTI YOK FAALİYETE GEÇECEK"

Karasu'da BMC'ye tahsis edilen arazi ve BMC'nin durumuyla ilgili de açıklamalar yapan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün:

"Biliyorsunuz BMC'ye Karasu'da 2 bin 500 dönüm civarında bir yer tahsis edildi. Bu alan tamamen savunma sanayi için tahsis edilmiş bir bölgedir. Bu alanda savunma sanayi araçları üretilecektir. Savunma sanayinde Türkiye çok önemli mesafeler aldı. Son süreçlerde savunma sanayiinin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Kendi uçağımızı, kendi silahımızı üretmemizin önemini vatandaşlarımız da bir kez daha anladı. AK parti olarak bu bölgeyi BMC'ye tahsis ederken, ana muhalefet değil ama diğer muhalefet partisinin milletvekili BMC'nin neden Karasu'ya geldiği ile ilgili itirazı söz konusu oldu. Öte yandan aynı partinin İzmir milletvekili de BMC'nin neden Karasu'ya gittiğine itiraz etti. Bu konuda büyük ve acayip bir çelişki içine girdiler. Burada çok önemli üretimler gerçekleştirilecek. En son sanayi bakanımızla bir toplantı yaptığımızda, BMC'nin hazırlık çalışmalarını yürüttüğünü ve BMC'nin yakın zamanda Karasu'da faaliyete başlayacağını söyledi. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok, kararlaştırıldığı ve planlandığı gibi yatırım devam ediyor."

Şeklinde konuştu.

"KUZEY BÖLGESİ ÖNCEDEN ÇIKMAZ SOKAK GİBİYDİ"

Kuzey bölgesi ile ilgili de açıklamalar yapan Üstün:

"Kuzey, biz geldiğimizde adeta çıkmaz bir sokaktı" dedi. Üstün: "Hatırlayın Dağdibi'nden sonra 10 kişinin dahi çalıştığı bacası tüten bir atölye dahi yoktu. Şimdi Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'nde çok sayıda vatandaşımız çalışıyor. Ferizli Organize Sanayi Bölgesi'nde temeller atıldı, bazı binaların çatıları kapatıldı biri faaliyete geçti, yer kalmamasına rağmen harıl harıl çalışmaya devam ediliyor. Karasu'da küçük bir organize sanayi bölgemiz var burada da bir demir çelik fabrikası çalışmalarına devam ediyor. BMC'ye tahsis edilen yer var Karasu'da, burası da büyük bir istihdam sağlayacaktır. Biraz daha batıya doğru gittiğimizde ASSAN Hyundai'ye tahsis edilen bölge var. Batıya doğru gitmeye devam ettiğimizde Kaynarca ilçemizde mobilyacılar organize sanayisi, makineciler organize sanayisi var." Dedi.

"ÇEVREYE ZARARLI YATIRIM SAKARYA'YA GİREMEZ!"

Organize Sanayi bölgesi için izinleri verirken çok hassas davrandıklarını belirten Ayhan Sefer Üstün:

"Bu çalışmaları yaparken çevreye saygılı olunması en büyük kıstaslarımızdan biridir. Yoksa biz muslukları açsak İstanbul'dan dünya kadar yatırımcı Sakarya'nın kapısını aşındırır ama biz Sakarya'nın coğrafi yapısını yani tarıma dayalı durumunu, turizmimize zarar verebilecek yatırımların gelmesini kesinlikle istemiyoruz. Ayrıca nüfusun da dengeli olarak artmasını istiyoruz. Olabilecek yoğun bir göç dalgasıyla Sakarya'nın nüfus dengesi bozulabilir. Bu nüfusu kendi içinde eritebilecek şekilde göç almak istiyoruz. Yoksa biz Sakarya'yı çok kısa bir süre içinde 2 milyon nüfusa çıkartabiliriz. Fakat o zaman da toplumsal olaylar başlayabilir. Adana ve Mersin'i bu konuda yakın örnek olarak verebilirim. İzmir'in bazı bölgeleri, Aydın'ın bazı bölgeleri de bunlara örnek olarak verilebilir. Oysa Sakarya ilimiz son derece dengeli ve sağlıklı büyümeye devam ediyor. 2003 yılında iktidara geldiğimizde nüfusumuz 720 bindi, bu yılbaşında isi 1 milyon nüfusa ulaşıyoruz. Tam olarak 280 bin nüfusumuzda artış oldu. Bu artışın negatif yönlerini hiç kimse hissetmedi. Artan nüfusa göre okul, yol yapıldı, istihdam oluşturuldu ve bu artan nüfusa göre konut yapıldı. Eğer bu hizmetler yapılmamış olsaydı 280 bin kişilik nüfus artışı Sakarya'ya çok ağır gelirdi. Bu planlamalar bir strateji ve hedef çerçevesinde yürüyor. Kuzey bölgede de tüm bu durumları göz önüne alarak çok ciddi manada planlamalarımız var."

Diye konuştu.

"SÜPER HIZLI TRENİN TEK DURAĞI KARAKAMIŞ'TA"

"3. Boğaz Köprüsü'nün çevre yolu kuzey bölgemizden geçecek" diyen Ayhan Sefer Üstün: "Ankara'dan 3. Boğaz Köprüsü'ne ve oradan da 3. Havalimanına gidecek olan Süper hızlı tren, hattının da İstanbul ile Ankara arasında tek durağı Karakamış Mahallemiz'de olacak. Tüm bunları planlayarak yolumuza devam ediyoruz. Kuzey Sahil yolumuz da aynı bölgeden geçecek. Şu anda Karasu ile Kaynarca arasında oldukça uzun tüneller ve viyadükler inşa ediliyor." Dedi.

"AŞAĞI SAKARYA SULAMA PROJESİ SAKARYA'YI DEĞİŞTİRECEK"

Tarımı da ihmal etmediklerinin altını çizen Ayhan Sefer Üstün: "Karasu ile Söğütlü arasındaki 50 bin dönümlük yerde Aşağı Sakarya Sulama Projemizi hayata geçiriyoruz. Bu proje ile o bölgedeki tarımsal kapasitemiz iki hatta üç katına kadar çıkacak. Sakaryamız zaten tarım ile öne çıkabilir bir ilimiz, bu proje ile tarımda daha da öne çıkan bir Sakaryamız olacak. Bu bölgenin sulanmasıyla yepyeni tarım ürünleri de ortaya çıkmış olacak. Bu proje 5 etap olarak yapılacak. İlk iki etabının ihalesini bu yıl gerçekleştiriyoruz. Bu devasa bir projedir, Sakarya için yapılan pek çok projeden çok daha önemli bir projedir Aşağı Sakarya Sulama Projesi. Şu unda dünya gıda savaşlarıyla karı karşıya. Biz de teknoloji ve sağlık yatırımlarımızın yanında tarıma da çok önemli bir proje ayırdık. Bu Sakaryamız ve ülkemiz için büyük önem taşıyan ve gerçekleşmek üzere olan projedir. Buna benzer irili ufaklı pek çok projemiz var. Mesela şu anda Karadere'de bir gölet projemiz yürüyor. Onun yanında Elmalı - Hataplı projemiz devam ediyor. Aşırlar sulama projesi bitti ve devreye girdi. Kazımpaşa'daki Beşevler projemiz var bunlar 15-20 km. mesafedeki proje ve yatırımlarımız. Bunların dışında irili ufaklı ilave ettiğimiz sulama projelerimiz de var. Bunları anlatırken inanın gözlerim parlıyor, heyecanlanıyorum. Bu projelerimiz orada yaşayan vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacak ve Sakarya'ya katma değer üretecek." Diye konuştu.

"7 HAZİRAN'DA 'EYVAH" DEMİŞTİM..."

7 Haziran'da "koalisyon" seçenekleri konuşulduğunda "eyvah" dediğini belirten Ayhan Sefer Üstün: "7 Haziran'da koalisyon seçeneği konuşulmaya başlandığında bu projelerin kalabileceğini düşünerek eyvah dedim. Bunlar gerçekten Sakarya'ya çok büyük değer kazandıracak projelerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber