YÖK'ten korsan bildiri

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 08:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 15-16 Ocak'ta düzenlediği Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı'nın sonuç bildirisine sonradan, katsayı konusu ile ilgili konferansta görüşülmeyen "korsan" maddeler ekledi. Katsayı konusuna konferansta eleştiri getirenler salon dışına davet edilirken bu defa da, YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç ve Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin görüşleri bildiri maddesi olarak yayınlandı.

YÖK'ün internet sitesine "Sonuç Bildirisi" olarak koyulan metinde "Bugünkü yükseköğretime geçiş sistemine göre, meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin örgün bir yükseköğretim programına yerleşme oranı genel lise çıkışlılardan daha yüksektir. Bu durum, katsayı uygulamasının mesleki eğitimin önünde engel olduğu görüşünün gerçekçi olmadığını göstermektedir. Mesleki eğitime nitelikli öğrenci akışı için asıl çözüm, bu eğitimin, iş dünyasının eğilimleri ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda, daha büyük kaynak desteği ile iyileştirilerek cazip hale getirilmesidir" denildi. Oysa bu madde hiçbir çalışma grubunda dile getirilmedi.

SUÇLU MESLEK OKULLARI

Sonuç bildirgesinde ayrıca, "Ortaöğretimde öğrenim sonunda bir çıktı değerlendirmesi (mezuniyet sınavı) olmadığından meslek lisesi çıkışlılarda ciddi bir nitelik sorunu bulunmaktadır. Bu nedenle meslek lisesi çıkışlıların, alanlarına yakın lisans programlarına geçmelerinde asıl sorun, aldıkları eğitimdeki nitelik olarak kendini göstermektedir" denilerek katsayı engellemesi bir yana bırakıldı ve MEB'in meslek liselerinde verdiği eğitim eleştirildi.

SANSÜRLENEN MADDE

YÖK katsayı ile meslek liselilere üniversite hayallerinin engellendiği eleştirilerine yıllardır 2 yıllık yüksekokullara sınavsız geçiş yapıldığını bahane gösterirken, konferansta bu geçişlerin kaldırılması kararı alınmıştı. YÖK yönetimi bu maddenin de sonuç bildirisinde yer almasını engelledi ve maddeyi değiştirdi. Daha önce sınavsız geçişin tamamen kaldırılması istenen madde şu hale getirildi: "Meslek yüksekokullarına meslek liselerinden gelen öğrencilerde, uyum ve akademik başarı sorunları yaşanmaktadır. Bu okullara niteliksiz öğrenci geçişi sorunu çözüme kavuşturulmalıdır." Maddenin Teziç yönetimi tarafından değiştirilmesiyle sınavsız geçişin tamamen kaldırılması teklifi, YÖK Genel Kurulu'na gelmeyecek. Böylece YÖK yıllardır sürdürdüğü gibi meslek yüksek okullarına sınavsız geçişi, katsayı savunmasına gerekçe olarak göstermeye devam edebilecek. YÖK'e özgü sonuç bildirgesinde "Toplantının açılış konuşmalarında aşağıdaki görüşler öne çıkarılmıştır" denilerek konferansın açılış konuşmasına da doğrudan yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber