Noterleri yakacak karar: Çalıntı arabanın parasını noter ödeyecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Satın aldığı otomobil çalıntı çıkan kadın, işlemi yapan notere tazminat davası açtı. Mahkeme, arabanın bedeli olan 26 bin YTL ile masrafların, noter tarafından ödenmesine karar verdi. Yargıtay onaylarsa, noterler getirilen belgelerin doğruluğunu araştırmak zorunda kalacak

İzmir'de yaşayan Güldem Güneyer, 2004 yılı Temmuz ayında, gazete ilanıyla beğendiği otomobili alması için eşini Eskişehir'e gönderdi. Güneyer'in eşi Ertan Güneyer, Eskişehir'e giderek, otomobili kimliği belirlenemeyen bir kişiden 26 bin YTL karşılığında satın aldı. Otomobilin satış işlemleri, Eskişehir 2. Noterliği'nde, 433 YTL karşılığında yapıldı.

Güldem Güneyer, İzmir'e getirilen otomobilin tescil işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için Karşıyaka Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne gitti. Ancak ruhsatta yazılı motor ve şase numaralarının, trafikte aynı plakaya kayıtlı numaralarla birbirini tutmadığı ve otomobilin çalıntı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine polis, otomobile el koydu.

TÜM MASRAFLAR NOTERE

Genç kadın bunun üzerine avukat Serdar Yağcı aracılığıyla söz konusu notere Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Mahkeme, 2 yıl süren yargılama sonunda otomobil bedeli olan 26 bin YTL ile diğer masrafların, noter tarafından karşılanmasına karar verdi. Kararda, "Davacı vekilinin olayda noterin sorumluluğunun bulunup bulunmadığının belirlenmesi açısından ayrıca bilirkişi incelemesi yaptırılması yolundaki isteği, Noterler Yasası'ndaki 'kusursuz sorumluluk' ilkesi dikkate alındığında yerinde görülmedi.

Üstelik noterin yanında çalışanların kusurlarından da sorumlu bulunduğu, tüm dosya kapsamında gerekli özeni göstermeyerek ve çalıntı bir aracın alım satım sözleşmesini düzenleyerek, alıcısının zarar görmesine ihmalkar davranışlarıyla sebebiyet veren davalı noterin, belirtilen araç satış bedeliyle bu satışa ilişkin noter masrafından sorumlu olması gerektiği kanaati oluşmuştur" ifadelerine yer verildi.

KARAR, EMSAL OLABİLİR

Avukat Serdar Yağcı, mahkemenin kararının 30 Ocak'ta duruşmalı olarak Yargıtay'da görüleceğini belirterek, "Otomobil hırsızları, sahte evrak ve kimliklerle noterlere başvurarak çalıntı otomobilleri ellerinden çıkarıyorlar. Bu yöntemle halen çok sayıda örneğin olduğunu da biliyoruz. Müvekkilim yargıya başvurdu ve yerel mahkeme örnek bir karar alarak noteri kusurlu buldu. Savunmalarımızı Yargıtay'da da yapacağız.

Eğer karar onanırsa artık noterler, kendilerine sunulan belgelerin doğruluğunu araştırmak zorunda kalacak" dedi. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni ise olayda noterin, sahte belgelerle yanıltıldığını kaydeden Yeni, "Maliye ve İçişleri Bakanlığı ile yeni bir çalışma başlattık. Maliyedeki ve emniyetteki bilgilere, internet kanalıyla noterler ulaşabilecek. Benzeri olaylar önlenecek. Bu konuda son aşamaya yaklaştık. 3-4 ay içinde bu konudaki sıkıntılar sona erecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber