Kur silah olarak kullanılıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "faiz artışı isteriz" diye tempo tutanların önce döviz kurunu dalgalandırdıklarını, sonra da bunu silah olarak kullandıklarını söyledi. Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Canikli, "Eğer faizi arttırmazsanız kurda daha büyük dalgalanma olur' gibi bir örtülü tehditle bunu yaptırıyorlar. Ama şu an bunların taleplerine kesinlikle sıcak bakılmıyor. Merkez Bankası faizleri arttırmadı. Bütün beklenti ve baskılara rağmen arttırmadı. Bu son derece önemli" diye konuştu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Aralık 2016 08:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kur silah olarak  kullanılıyor

Şuayip Alabay

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli gündemde olan faiz ve FETÖ şirketleri gibi konularda Yeni Şafak'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. TMSF'nin elindeki şirketlerin sayısında artış olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Canikli, bu sayının 719'a ulaştığını belirtti.

KAYYUM YÖNETSEYDİ ŞİRKETLER TOPARLAYAMAZDI

Mali ve bankacılık sektörü açısından TMSF'nin elindeki şirketlerin borçlarından dolayı risk arz ettiği şeklindeki iddilara cevap veren Canikli, "Bu şirketlerin bankacılık sektörü açısından riskleri sıfır. Hiçbir riski kalmadı. Eğer TMSF'ye devredilmemiş olsaydı, mahkemelerin atadığı kayyumlar tarafından yönetilmiş olsaydı şu an bazı sıkıntılar olabilirdi. Orada rasyonel yönetim açısından bazı sıkıntılar vardı. Hatta o dönemde kayyum atanan firmalarda ciddi kan kayıpları meydana gelmeye başlamıştı. Satışları düşmeye, bankalar kredi vermemeye başlamışlardı.Orada ciddi sıkıntı yaşanıyordu. TMSF'ye devredildikten sonra bunların hepsi bitti. Hiçbir problemleri kalmadı. Bunlar şu anda yönetilmeye devam ediyor. Daha önce çok yoğun bir şekilde, TMSF'ye devredilmeden önce bankalar yoğun bir şekilde şikayet ediyordu" şeklinde konuştu.

DALGALI KURU SİLAH OLARAK KULLANIYORLAR

Bu dönemde birilerinin 'Faizlerin artmasını isteriz' diye tempo tuttuğunu aktaran Canikli, kurdaki dalgalanmaları bir kesimin koz olarak kullandığını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Canikli, şöyle devam etti: "Hatta faizlerde bu artışı sağlayabilmek için kurdaki dalgalanmanın bir kısmını tetiklediklerini, organize ettiklerini söylemekte mümkün. Eğer faizi arttırmazsanız kurda daha çok büyük dalgalanma olur' gibi bir örtülü tehditle bunu yaptırıyorlar. Ama şu an bunların bu şekildeki taleplerine kesinlikle sıcak bakılmıyor. Merkez Bankası faizleri arttırmadı. Bütün bu beklentilere ve baskıları rağmen arttırmadı. Bu da son derece önemli."

VARLIK BARIŞINDA KÖRFEZ BEKLENTİSİ

Uygulamada olan ve 6 ay süreyle uzatılan Varlık Barışı'nın şu ana kadar yapılanlardan farklı olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'ye ciddi bir kaynak gelmesini bekliyoruz. Güvende hissetmeyen Körfez sermayesinden ciddi bir kaynak girişi var. Katlanacağını düşünüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber