Bakan 'indirim' derken BOTAŞ % 5 zam istemiş

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya ham petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak doğalgazda fiyat indirimi için Bakan Hilmi Güler nisan ayını gösterirken, BOTAŞ'ın ocak ayında yüzde 5 zam istediği ortaya çıktı.

Doğalgazda indirim beklentisi giderek hayal oluyor. Son aylarda gerek döviz kurunun istikrarlı seyretmesi gerekse dünya ham petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak doğalgaz alım maliyetinin düşmesi, "Acaba indirim olur mu?" sorusunu gündeme getirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, indirim için en erken Nisan 2007 tarihini verdi. Ancak BOTAŞ'ın ve Hazine'nin hesapları tüketiciye ve sanayiciye satılan doğalgazın fiyatında indirimin güç olduğunu gösterdi. BOTAŞ yönetiminin Ocak ayı için yüzde 5 zam istediği ortaya çıktı.

200 milyon YTL zarar

BOTAŞ'ın geçici verilerine göre, kurum 2006 yılını 200 milyon YTL civarında operasyonelzararla kapatacak. Bu zarar eritilmeden, doğalgaz alım maliyetindeki nisbi düşüşün, nihai satış fiyatlarına yansıtılması önerilmiyor. Ayrıca, zarar sıfırlansa bile BOTAŞ'ın yatırımlarını iç kaynaklarla finanse etmesi gerekiyor. Yıllık 450 milyon YTL'nin üstünde yatırım yapan BOTAŞ'ın, Hazine'den kaynak kullanması mümkün değil. Bu durumda BOTAŞ ya kârlılık performansı ile yatırım yapabilecek ya da kredi kullanacak. BOTAŞ halen yatırım finansmanını iç kredi yoluyla gerçekleştiriyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, "Biz, teknisyen olarak doğalgazda indirim öneremiyoruz. BOTAŞ'ın mali açıdan belini doğrultması lazım" dediler ve şu gerekçeleri sıraladılar:

* Döviz fiyatları Hazine'nin öngörüsünün altında.Bu durum bir avantaj ama kalıcı mı belli değil.

* BOTAŞ'ın nakit akımı sıkıntılı, kârlılık sorunu devam ediyor.

* Ham petrol fiyatları gerilemiş olmakla birlikte hâlâ risk unsuru.

* BOTAŞ'ın, kâr ederek yatırım yapması gerekiyor.

* Ertelenmiş zamların telafisi için zamana ihtiyaç var. Öte yandan Enerji Bakanlığı'nın BOTAŞ Raporu'nda, gaz fiyatlarının seyri konusunda çarpıcı bilgilere yer verildi. Buna göre, 2002-2006 yılları arasında doğalgaz ortalama alım fiyatı yüzde 122 artarken, konutlara satış fiyatı yüzde 82, sanayiye satış fiyatı ise yüzde 60 arttı. BOTAŞ, alım maliyetindeki artışın yüzde 50- 70'ini yansıtabildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber