Anaokulu öğretmeni mülakatla seçilsin

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 08:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye Özel Okullar Birliği, üniversitelerde bulunan okul öncesi eğitimi öğretmeni seçiminde, sınav puanı kadar mülakatla öğretmen alınmasının; mesleğini seven ve motivasyonu yüksek, kişilik özellikleri uygun öğretmenleri tespit etmek açısından faydalı olacağı önerisinde bulundu. Türkiye Özel Okullar Birliği'nin Antalya'da düzenlediği Okul Öncesi Eğitim ve Öğretmen Eğitimi konulu sempozyumun ilk gününde değerlendirilen okul öncesi eğitiminin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, okul öncesi eğitimde okullaşma oranının ilk aşamada yüzde 50'lere yükseltilmesi için devlet özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde çalışması gerektiği belirtildi.

?Özel'e destek

Bildirgede; okullaşma oranının artırılması amacıyla yerel yönetimlere de yetki verilerek arsa, bina, kaynak aktarımı gibi desteklerle özel sektörün teşvik edilmesi, okul öncesi eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması kapsamında ulaşılması zor yerlere devlet eliyle hizmet götürülmesi ve bu konuda özel sektörden destek alınması gerektiği ifade edildi. Okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapacak öğretmenlerin seçilme yöntemine ilişkin önerilere de yer verilen bildirgede; söz konusu okullara öğretmenlerin üniversiteye girişlerinde mülakata alınması teklif edildi ve ?Üniversitelerde bulunan okul öncesi eğitim öğretmeni seçiminde sınav puanı kadar, mülakat ile öğretmen alımı yapılması; mesleğini seven, motivasyonu yüksek ve kişilik özellikleri uygun öğretmenleri tespit etmekte faydalı olacaktır? denildi.

Nitelik artmalı

Bildirgede yer verilen diğer öneriler ise şöyle: ?Okul öncesi eğitimi veren tüm kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplanmalıdır. Bu geçiş döneminde standartlar yönergesine uyum konusunda yeterli geçiş süresi tanınmalı, öğretmenlik hakkı elde etmiş kişilerin özlük hakları korunmalıdır. Okul öncesi eğitim kurumları için denetim birliği getirilmelidir. Kurumların hak etmediği isimleri kullanmaları engellenmelidir. Değişik bölgelerde açılmış olan üniversitelerde yer alan çocuk gelişimi eğitimi ya da okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin yeniden ele alınarak, eğitim elemanlarının nitelikleri sorgulanmalı ve niteliklerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber