Kamu işçisi en az yüzde 10 zam istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda çalışan yaklaşık 330 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme görüşmelerine martta başlanıyor. Hükümet ile kamu işçileri arasında seçimlerden önce gerçekleştirilecek görüşmelerde zorlu bir pazarlık yaşanacak.

Merkez Bankası (MB) hükümete sıkça 'enflasyon hedefiyle örtüşen zam' uyarısı yaparken işçi kesimi ekonomik büyümeden pay ve enflasyon kayıplarının giderilmesini isteyecek. Türk-İş'te oluşturulan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu 7 Şubat'ta toplanarak, hükümete sunulacak talepleri netleştirecek. İşçiler yüzde 10 ile 20 arasında değişen maaş artışı talep edecek. Yapılacak sözleşme iki yılı kapsayacak.

Devlet Bakanı Ali Babacan, kamu çalışanlarına zammın talebi etkilemeyeceğini söylerken, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise "Kısa vadeli çıkarlarımızı, uzun vadeli çıkarlarımızın önüne koymayalım." uyarısında bulundu. Yılmaz, kamu işçileri için yapılacak sözleşmenin iki yılı kapsaması sebebiyle enflasyon hesabının iyi yapılmasını istedi. MB, 23 Ocak 2007'de IMF'ye gönderdiği mektupta da, asgari ücret ve memur zammının enflasyonun direncini artırdığını bildirdi. Genel seçimler öncesinde kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ülkenin önemli gündem maddelerinden biri olacak.

Türk-İş'e bağlı 25, Hak-İş'e bağlı 4 sendika hükümetle pazarlık masasına oturacak. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek bazı kamu işyerleri şöyle: Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Milli Savunma, İçişleri, Bayındırlık ve İskan, Dışişleri, Ulaştırma, Orman, Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıkları, Çaykur, Yurtkur, Eti Maden İşletmeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Basımevi Darphane ve Damga Matbaası, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber