DSİ: İçme suyu barajlarının sadece 25'i dolu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA'DA SUSUZLUK TEHLİKESİ

DSİ Genel Müdürü Eroğlu, Ankara'da içme suyu sıkıntısı yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti

Küresel ısınma tartışmaları barajların durumunu yeniden gündeme getirirken, Devlet Su İşleri'nden resmi veriler geldi. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere içme suyu veren barajların aktif doluluk oranını 2 Şubat 2007 itibarıyla yüzde 25 olarak açıkladı.

2006 yılının aynı döneminde bu oranın yüzde 43 olduğunu vurgulayan Eroğlu, ortaya çıkan farkı aralık ayının kurak geçmesi ve Ankara'ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğine bağladı. Yağışların genellikle nisan-mayıs aylarında geldiğine dikkat çeken Genel Müdür, şu an için herhangi bir bölgede kuraklıktan söz edilemeyeceğini söyledi. Eroğlu'nun verdiği bilgilere göre, içme suyu barajlarının doluluk oranı İstanbul'da yüzde 53,5, Ankara'da yüzde 9,3, İzmir'de yüzde 30,1, Bursa'da ise yüzde 27,6.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerji sağlayan barajlarda şu anda herhangi bir problem bulunmadığını söyledi. Geçen yıl 44 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretimi yapıldı ve bu üretim ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağladı. Bu yıl Borçka Barajı ve HES'in de işletmeye alınmasıyla hidrolik enerjiden 45 milyar kWh elektrik üretimi sağlanacak. Sulama barajlarına bakıldığında doluluk bakımından şu anda Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını dile getiren Eroğlu, Atatürk, Batman ve Dicle barajlarında su seviyesinin normal olduğunu ve bir problem bulunmadığını vurguladı. Doğu Akdeniz, Konya Ovası, İç Anadolu ve Büyük Menderes havzasında bir miktar su eksiği bulunduğunu dile getiren Eroğlu, "Ancak yağışların yüzde 55-60'ı nisan-mayıs aylarında gelmektedir. Dolayısıyla şu an için Türkiye'nin hiçbir bölgesinde kuraklık söz konusu değildir." diye konuştu. Eroğlu'na göre, içme suyu maksatlı barajların doluluk oranı İstanbul'da yüzde 53,5, Ankara'da yüzde 9,3, İzmir'de yüzde 30,1, Bursa'da yüzde 27,6. Büyük kentlere içme suyu veren barajların 2 Şubat 2007 itibarıyla aktif doluluk nispetinin de yüzde 25 olduğuna işaret eden Eroğlu, "Bu oran, 2006'nın aynı döneminde yüzde 43 olarak gerçekleşmişti. Farkın sebebi aralık ayının kurak geçmesi ve Ankara'ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklanmaktadır." dedi.

2003'ten itibaren hizmete alınan içme suyu temin tesisleri sayesinde birçok şehirde herhangi bir problem olmayacağını belirten Eroğlu, Bursa'da yakın bir gelecekteki sıkıntının önlenmesi amacıyla inşa edilen Nilüfer Barajı'nın tamamlandığını ve bu yıl hizmete alınacağını bildirdi. Eroğlu, Kocaeli'nde yaşanan içme suyu ile alakalı olarak 11 alternatiften oluşan bir çalışma yapıldığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber