Telekomünikasyon Kurumu Başkanı'ndan ilginç açıklamalar

Haber Giriş : 06 Şubat 2007 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Sayın Dr. Tayfun Acarer, Bir televizyon kanalına verdiği röportajında, Türk Telekom'un yeni tariferiyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

TK web sitesinde de yayınlanan habere göre, Dr. Tayfun Acarer "Bütün operatörlerde olduğu gibi, Türk Telekom tarafından da istenen tarife değişiklikleri Kurumca onaylanıyor. Kurum bu tarifeleri onaylarken özellikle yabancı ülkelerde, yurtdışında ve özellikle AB ülkelerindeki ortalama fiyatları dikkate alıyor ve ona göre karar veriyor. Türk Telekom'un şu andaki onaylanan tarifesi AB ortalaması civarında. Tabi Türk Telekom'un yeni tarifesinin en önemli özelliği şehirlerarası ve şehir içi görüşmelerin aynı bedele getirilmesi. Bu tarife de 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak." dedi.

Oysa Dr. Tayfun Acarer'in açıkladığı rakamlarla, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER)'in basına açıkladığı rakamların örtüşmediği görülüyor. TELKODER'in yapmış olduğu basın açıklaması uyarınca, AB Direktiflerinde yer alan rakam ve grafikler baz alınarak hazırlandığı belirtilen Şehiriçi çağrılarıyla ilgili AB ortalamaları;

Şehirlerarası çağrılarla ilgili AB ortalamaları;

Her iki grafikten de net olarak görüldüğü üzere, AB şehiriçi ortalama görüşme dakika ücreti şehirlerarası ortalama görüşme ücretinin yarısı kadardır. Buna karşılık tablolarda beliren Türkiye manzarasında; ülkemizde Şehiriçi fiyatlarının AB ortalamasına çekilirken, şehirlerarası çağrı fiyatlarının AB ortalamasının çok altına düşürülmüş olduğu görülmektedir. TTAŞ'nin son tarifelerinden sonra yapılan açıklamalardaki farklılıklar Tüketicilerin akıllarının daha çok karışmasına yol açmaktadır.

Diğer taraftan, Türk Telekom'un gerek şehiriçi görüşme ücretlerine, gerekse sabit ücrete yaptığı zammın yanı sıra, şehirlerarası ve milletlerarası ücretlere de indirim yaptığı tariflerin yürürlüğe girecek olması, devlete lisans parası ödeyerek, yatırım yaparak, istihdam yaratmış olduklarını söyleyen birçoğu %100 yerli sermayeli alternatif UMTH operatörleri tarafından şehirlerarası ve uluslar arası görüşmeleri rekabetçi ortamda sunmaları olanağının yok edileceği yönünde algılanmaktadır.

Telkoder'in basına açıkladığı rakamlara göre, rekabet ortamı ortadan kaldırılarak, Türk Telekom'un sektördeki tekel konumunun uzun süre korunacağı, bununla beraber, rekabet ortamı yok edilirken, olası kayıpların çok üzerinde bir rakamın da tüketicinin cebinden çıkacağı anlaşılmaktadır.

Kafalardaki sorular

AB yolunda ilerleyen ülkemizde, Tüketici menfaatlerinin korunması için gerekli her tür tedbirin alınmasının gerektiği bir düzende, geliri AB ortalamasının altında olan bir toplumun, giderlerini AB standartlarına çekmeye çalışmanın ne kadar adil olacağı ise kamuoyunun takdirine bırakılmış bir konudur?

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber