Yaz aylarında kuraklık 'had safhada' olacak!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Londra Üniversitesi'nin araştırmasına göre, yağmur ve kar yağmaması halinde 2007'nin yaz aylarında İstanbul'da kuraklık hakim olacak....

Londra Üniversitesi'nde bir çalışma birimi, dünyanın hemen her yerine ilişkin yaptığı kuraklık tahminlerini, internet üzerinden yayınladı. Buna göre İstanbul'un durumu hiç parlak değil. Londra Üniversitesinin meteorolojik tahminler üzerine uzmanlaşmış bir çalışma grubu, dünyanın hemen her bölgesindeki hava ve yağış durumları gibi meteorolojik bilgilere ilişkin tahminler yapıyor. Uydudan izleme teknolojileri de dahil son teknoloji ve tahmin yöntemlerini kullanarak çalışma yapan Londra Üniversitesi, bulduğu sonuçları, 1, 3, 6 aylık ya da 1 yıllık ve üzeri tahminler şeklinde, "Dünya Kuraklık Monitörü" başlığı altında internet sitesinde yayınlıyor. İnternet sitesi tarafından yapılan değerlendirmelere göre, bahar aylarında Türkiye'nin batı kesiminde "az" düzeyde seyredecek olan kuraklık, 2007 yaz aylarında ise Türkiye'nin batısı ve İstanbul'da "hat safhada" yaşanacak. İnternet sitesindeki kuraklık değerleri şunları ifade ediyor: Az kuraklık: Kuraklığa gidiş var. Bitkilerde kısa süreli kuruma ve büyüme yavaşlaması, çok yavaş su açığı verilmesi. Yeşillikler ve bitki tam gelişmez. Had safhada kuraklık: Büyük yeşillikler ve bitkilerde kayıpların olması, had safhada yangın riski. Yaygın su kıtlığı veya kısıtlaması.

DOLULUK YÜZDE 55.45

Yapılan bu araştırmaların ve çıkan sonuçların ışığında suyun doğru kullanımı özellikle bu yazla ilgili olarak İstanbullular için özel bir önem taşıyor. Şu anda İstanbul'da su sorunu yaşanmadığını vurgulayan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur herşeye rağmen temkinli konuşuyor: "Bugün itibariyle rezervlerimizin doluluk oranı yüzde 55.45. Barajlarımızdaki depo edilen su miktarı da 479 milyon metreküp. İstanbul'a ortalama 2 milyon metreküp su veriyoruz. Bu sadece rezervlerdeki suyun İstanbul'a 240 gün daha yeteceğini gösteriyor. Hiç yağmur yağmaması halinde yani. Ama bu demek değildir ki suyu istediğiniz kadar har vurup harman savurun. Her halükarda suyu tasarruf etmekte yarar var" Yapılan araştırmalar İstanbul'da son 35 yıllık dönemde ilki 1971-77, ikincisi 1984-94 yılları arasında yaşanan 6-7 yıllık iki büyük kuraklık olduğunu gösteriyor. Yetkililer, İstanbul'un kuraklık riskinin en az deprem riski kadar önem taşıdığını da belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber