Hafiye doktor hortumu önledi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hafiye doktor hortumu önledi

Vergi mükellefiyeti üç yıl önce sona erdirilen bir medikal firmasının SSK'yı daha fazla hortumlamasını Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nde görevli bir uzman doktorun ?hafiye gibi' çalışarak engellediği ortaya çıktı

55 SSK'lının sağlık karnesi bilgilerini kullanıp Atatürk Hastanesi'nde ameliyat edilmiş gibi sahte doktor raporları ve reçete düzenleyerek SSK'yı 800 bin YTL dolandıran çete, İl Müdürlüğü Tıbbi Araştırma Kurulu'nda görevli doktorun dikkatinden kaçamadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da SSK'ya yaptığı suç duyurusu ile çetenin yakalanmasını sağlayan ve kurumun uğrayacağı zararı azaltan uzman doktoru ?takdirname' ile ödüllendirdi. Çete lideri Abdurrahman A.'ın sahibi olduğu ..Sağlık Hizmetleri şirketi, 2006 Ağustos ayında hayali hastalara ait 15 dosyayı tahsil etmek için Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'ne sundu. Tıbbi inceleme amacıyla görevli uzman doktora verilen dosyaları inceleyen doktor, dosyaların 'tıbbi yönden' uygun olmadığını belirleyerek, ödemeleri engellemeye çalıştı. Ancak doktorun itirazına rağmen gözaltına alınan İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Ö. ile Hastalık Servisi şef vekili Leyla B., sahte dosyaların işlemlerini tamamlayarak ödeme yapılmasını sağladı.

HAYALİ 55 HASTA

Uzman doktor G.Ö., adeta hafiye gibi iz sürerek onay vermediği şaibeli dosyaların akıbetini araştırdı. Ödeme yapıldığını öğrenince de hem Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'ne hem de SSK Teftiş Kurulu Başkanlığı'na ihbarda bulundu. Teftiş Kurulu, bir müfettişi iddiaları araştırmak üzere görevlendirdi. İl Müdürlüğü'nde yapılan incelemede ödeme yapılan dosyaların sahte olduğu anlaşıldı ve konu Ankara Emniyeti'ne iletildi. SSK müfettişleri ile Mali polis, hayali 55 hastaya ameliyat edilmiş gibi sahte belgeler düzenleyerek SSK'yı yaklaşık 800 bin YTL dolandıran çeteyi takibe aldı. Polis, hayali hastalar adına yatırılan yara bandı paralarını usulsüz vekaletnameler ile bankadan çeken Abdurrahman A., Levent Y., İlhan T. ile İhsan Z.'nin telefonlarını üç ay boyunca dinledi.

TELEFONU DİNLENDİ

FİrmanIn inceleme geçirdiği dönemde çete lideri Abdurrahman A.ile bir ay içinde 60'ın üzerinde telefon görüşmesi yaptığı belirlenen İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Ö.'ın 'telefonunun dinlendiğinden' şüphelendiği öne sürüldü. Ö.ın dinleme yapılan dönemde kendi telefonundan A.'ı aramaması dikkat çekti. Ö.'ın A.'ı kurumun yanındaki bir eczaneden arayıp, 'İşleri dışarıda konuşalım' demesi anlamlı bulundu. Dinlemeye düşen konuşma sonrası A.'ın telefonu kullanılan eczacıya, 'Onun bana borcu var, onun için aradı' dediği öğrenildi. Neşter-3 operasyonunda gözaltına alınan ikisi SSK bürokratı dokuz zanlı sorgularının ardından dün adliyeye sevk edildi. Soruşturmada çetenin çeşitli yollardan edindiği 13 kişiye ait vesikalık fotoğrafları renkli fotokopide çoğaltarak 28 hayali hasta adına düzenlenmiş sahte dosyalarda kullandığı ortaya çıktı. İkinci Ortopedi Kliniği'nde ameliyat edilmiş gibi gösterilen 55 hayali hastanın büyük bölümünün Kütahya doğumlu ya da nüfusuna kayıtlı olmaları dikkat çekti. Savcılığa çıkarılan Sağlık İşleri İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Ö.'ın da Kütahyalı olması ?Çete, SSK'lıların sağlık karnesi bilgilerine Ö. aracılığıyla mı ulaştı' şüphesini gündeme getirdi.

NOTER DE ZANLI

POLİS çetenin 55 SSK'lıya ait sağlık karnesi bilgilerini nasıl elde ettiğini mercek altına aldı. İfadesine başvurulan bazı hastalar ?Atatürk Hastanesi'ne hiç gitmedik ve ameliyat olmadık. Dosyadaki noterin yerini dahi bilmeyiz. Hastane odasında vekalet vermiş gibi gözüktüğümüz bu adamları da tanımıyoruz' dediler. Çeteye usulsüz vekaletname desteği sağlayan noter başkatibinin de tutuklanacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber