Sağlıkta çalışma sürelerine iptal davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARİH- Türk Sağlık-Sen tarafından, sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan personelin haftada 45 saat olan çalışma sürelerinin diğer kamu çalışanları gibi 40 saat olarak düzenlenmesi için Ankara İdare Mahkemesine dava açıldı.

Türk Sağlık-Sen'in bir süre önce Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yaptığı başvuruda, ''Sağlık hizmetleri sınıfındaki personelin haftalık 45 saat olarak düzenlenen çalışma sürelerinin diğer kamu görevlileri gibi 40 saat olması gerektiği, aksi uygulamanın Anayasa'nın 10, 17, 49 ve 50. maddeleri ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1977 tarih ve 149 sayılı Sağlık Çalışanları Sözleşmesinin 6. maddesine aykırı olduğu'' savunulmuştu.

Söz konusu genel müdürlüğün başvuruya olumsuz cevap vermesi üzerine, Türk Sağlık-Sen konuyu yargıya taşıdı.

Sendika tarafından Ankara İdare Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. maddesinde, ''Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle konuların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir'' hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Dava dilekçesinde, özel kanun niteliğinde olan, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2. maddesinde ise, ''Kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personelin haftalık çalışma süresi 45 saattir'' hükmü bulunduğu kaydedildi.

Dilekçede, bu hüküm gereğince, sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan personelin kamuda çalışan diğer personele nazaran haftada 5 saat fazla çalışmasının öngörülmesi, kesintisiz ve uzun saatler boyunca devam eden bu çalışmaya sıklıkla tutulan nöbetlerin de eklenmesi neticesinde çalışanların üzerinde fiziksel, ruhsal ve sosyal olumsuzluklar meydana geldiği ifade edildi.

Sağlık personelinin çalışma süresinin uzun ve kesintisiz olduğu savunulan dilekçede, çok özel bir dikkat ve özeni gerektiren sağlık hizmetinin aynı ihtimamla verilmesini imkansız hale getireceği savunuldu. Dilekçede, bu durumun hastaların haklarını da ihlal ettiği, tıbbi hatalarda önemli oranda artışa yol açabileceği öne sürüldü.

Dava dilekçesinde, sağlık hizmetleri sınıfındaki personelin haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yapılan başvurunun reddedildiği belirtilerek, bu işleminin iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla bu işlemin dayanağı olan 2368 sayılı Kanunun 2. maddesinin Anayasaya aykırılık iddiasının ciddi görülerek, Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talep edildi.

-''HAKSIZLIĞIN GİDERİLECEĞİNE İNANIYORUZ''-

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer devlet memurları haftada 40 saat çalışırken sağlık personelinin 45 saat çalıştığını belirterek, bu 5 saatlik fazla çalışmanın Anayasaya ve ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu savundu.

Kahveci, şunları söyledi:

''Biz bu haksızlığı birçok platformda dile getirdik ve çözüm istedik. Sağlık Bakanlığına yazı yazarak, Bakan Recep Akdağ ile görüşerek bu durumun düzeltilmesini istedik. Fakat bugüne kadar olumlu gelişme yaşanmadı. Biz de bunun üzerine konuyu yargıya taşıdık. Davanın sağlık çalışanları lehine çözümleneceğine ve bu haksızlığın giderileceğine inanıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber