Nüfus cüzdanınız cebinizde mi bakın

Haber Giriş : 14 Şubat 2007 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da Ali Osman T. isimli bir muhasebe çalışanı 1999 yılında kaybettiği nüfus cüzdanı yüzünden ikinci kez çete suçlaması ile mahkemelik oldu.

Dolandırıcılar, sahte kimlik çıkararak masum insanlar üzerinden şirket kuruyor, çek-senet düzenliyor, her türlü suçu işliyor. Kimliklerinin sahtesi çıkartılarak suç işlenen vatandaşlar ise devletin kapısını çalmasına rağmen, hapis yatmaktan, icradan ve işsiz kalmaktan kurtulamıyor. Devlet kurumları da bu sahtekârlığa çözüm bulamıyor.

İstanbul'da Ali Osman T. isimli bir muhasebe çalışanı 1999 yılında kaybettiği nüfus cüzdanı yüzünden ikinci kez mahkemelik oldu.

T.'nin daha önce kaybettiği kimlik kartı üzerinden kredi kartı çıkarıldı. Şimdi de yine kaybettiği kimlik kartı ile alınan telefon hattı ile başı dertte. 1999 yılında yankesicilerin cebinden 20 YTL ve nüfus cüzdanını çarptığı Ali Osman, 5 yıl aradan sonra tekrar mahkemeye çağrıldı. Mahkemeye gitti ve 0555'le başlayan bir telefon hattının kendisine ait olduğunu ve bu hattın yasa dışı bir çete tarafından kullanıldığı bilgisini aldı. Bu duruma çok şaşıran Ali Osman, yine aynı çetenin mağduru olduğunu anladı. Hattın kendisine ait olmadığını belirten ve nüfus cüzdanın yankesicilerce 1999 yılında çalındığını söyleyen Ali Osman, gazeteye ilan vererek, kimliğin hükümsüzlüğünü bildirdiğini açıkladı.

Ali Osman T, daha öncede aynı çetenin mağduru olmuş ve özel bir bankaya 2 milyar kredi borcu çıkmıştı. Banka ile yapılan görüşmelerde kartın kendisine ait olmadığı özel bilgilerdeki tutarsızlık sonucu anlaşılmıştı. 2 milyarı ödemekten kurtuldu ancak şimdi de kendisine ait olmayan telefon hattı ile uğraşıyor. 0555'le başlayan bu hat da yasa dışı çetenin dolandırıcılık işlerinde kullanılmış olduğu anlaşıldı.

Mahkeme salonunda aynı çeteden mağdur durumuna düşen onlarca insan var. Hatta kimlik mağdurlarından bazılarının, haberleri olmadan kayıp kimlik kartları ile kendi adlarına milyarlar bankalarda yatıyor, şirketler insanımızı dolandırıyor.

Emniyet için sıradanlaşan bu olaylara dur demek aslında o kadarda zor değil.

Kredi kartınız kaybolduğunda bir telefonla hükümsüz hale getirebiliyoruz. Ancak kredi kartı kadar ve hatta daha önemli olan nüfus cüzdanımızı bu kadar kolay hükümsüz hale getiremiyoruz. Bu konu ile ilgili MERNİS projesi kapsamında çalışmalar yapılıyor. Ancak bu çalışmalar kaplumbağa hızını geçemiyor. Gelinen nokta bu çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Kaybolan kimliklerinden dolayı evine haciz gelen, hapse giren, mahkemelik olan insanların derdine çare olarak başvurduğu meclis bu işe sessiz kalmamış ve bir takım önlemler almıştı. Ama yeterli olmadı.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman başkanlığında toplanan TBMM Dilekçe Komisyonu, nüfus cüzdanlarındaki kimlik bilgileri değiştirilerek yeni cüzdan çıkartılan ve bu nedenle mağdur olan vatandaşların şikâyetlerini geçen yıl ele almışlardı. Akman, hem muhtarlar hem de nüfus müdürlüklerince gerekli kontrol mekanizmasının kurulmasının istendiğini bildirmişti. Ancak bunun yeterli olmadığı benzeri olayların artmasından anlaşılıyor.

Mağdurlar TBMM'ye sesleniyor: ''Bizi kurtarın''

www.moralhaber.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber