Maliye'den Mortgage'de vergi istisnasına onay yok

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Unakıtan, Mortgage sisteminde faizin vergiden düşürülmesine karşı görüşlerini Başbakan Yardımcısı Şener'e ilettiklerini söyledi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Meclis gündeminde bulunan uzun vadeli düşük faizli konut kredisi sisteminde (Mortgage) vergi muafiyetine karşı olduklarını söyledi. Bakan Unakıtan '4'üncü Uluslararası Kamu ve Yerel Yönetim Finansmanı Kongresi' sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Unakıtan, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen Mortgage sistemiyle birlikte faiz harcamalarnın vergiden düşürülmesine ilişkin taleplerin hatırlatılması üzerine faiz harcamalarının vergiden düşürülmesine karşı olduklarını dile getirerek bu görüşü Bakan Abdülatif Şener'e ilettiklerini söyledi.

16 YTL'LİK İNDİRİM

Uzmanlar, sistemin tabana yayılabilmesi için vergi avantajlarının da olması gerektiğinin altını çiziyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bu konuda hükümete bazı önerilerde bulunmuştu. Bunlardan en önemlisi de kişilerin sahip olacakları ilk ya da ikinci konut için kullandıkları kredilerin, 100 bin YTL'ye kadar olan kısmına isabet eden faiz ödemelerini, gelir vergisi matrahından indirebilmelerine olanak sağlayacak düzenlemenin yapılmasıyla ilgiliydi.

Ama IMF'nin vergi gelirlerinde azalma olur endişesiyle karşı çıkması Maliye'nin de bu konuyu geri plana itmesine neden oldu.Oysa 100 bin YTL'lik kredinin geri ödemesinde vatandaşa 16 bin YTL'ye kadar vergi avantajı sağlanabilecek.

Bakan Unakıtan, Halkbank'ın blok satış yerine halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin kararın neden alındığına yönelik soru üzerine de, bu tür büyük özelleştirmelerde danışmanların çalıştığını belirterek 'Biz bunu toptan satmış olsaydık Halkbankası büyük bir lokma, burayı almak isteyen bankalar hemen hemen tamamı, biri hariç, sermayesini artırmak mecburiyetinde. Alınan karar en doğru karardır' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber