Kamu sağlık kurumları işletmeye dönüştürülüyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Eski SSK personellerinin ve 657 sayılı DMK'nın 4/B statüsünde istihdam edilen personellerin sorunlarını görüşmek üzere 12 Şubat 2007 tarihinde Maliye Bakanlığı yetkilileri ile Türk Sağlık-Sen yetkilileri bir görüşme yaptı. Bu görüşmede; Sağlık Bakanlığı'nın Kamu Sağlık kurumlarını işletmeye dönüştürmek için Sağlık Bakanlığının ilgili müsteşar yardımcısının sorumluluğunda Maliye Bakanlığı bürokratları ile kanun tasarısı hazırlamakta olduğu ortaya çıktı. Maliye ve Sağlık Bakanlığı bürokratları, ilgili yasanın bu yasama dönemi içinde meclis gündemine yetiştirilmesi için hızlı bir tempoda çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Maliye ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile oluşturulan komisyonun çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, tasarının ilk hali üzerinde çok fazla değişiklik yapıldığını ifade etti.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık Sen genel Başkanı Önder Kahveci Söz konusu yasa tasarısı ile hastaneler idari ve mali açıdan özerk bir yapıya dönüştürülüyor. Bundan sonraki adım hastanelerin tamamen özelleştirilmesi ve piyasa şartlarına terk edilmesidir. Sağlık Bakanlığını son kez uyarıyoruz, milletimizin alın teri ile, vergileri ile ülkemizin her köşesine inşa edilmiş hastanelerimizi birilerine peş keş çekmenize asla müsaade etmeyeceğiz. Kamu hastaneleri halkın malıdır. Yönetim zaafiyetinizi hastaneleri özerkleştirerek gizlemeye çalışmayın. Eğer amacınız gerçekten daha etkin ve nitelikli hizmet vermekse bunu başka yöntemlerle de gerçekleştirebilirsiniz. Hastanelerin yönetim yetkisini sivil insiyatife terk etmekle daha etkin sağlık hizmeti verileceğini beklemek hayalciliktir. Kamu sağlık tesislerinin yönetim yetkisini memurların elinden alan ve bu anlayışla piyasa şartlarına terk edilmesinin önünü açan bu tasarının yasalaşmaması için her türlü eylem ve etkinliği göstereceğiz.

YASA TASARISINDA NELER VAR ?

Hastanelerin idari ve mali açıdan özerk bir yapıya dönüştüren tasarı özetle şu konuları içeriyor.

1-Devlet hastaneleri ve Eğitim ve araştırma hastaneleri,Bakanlığın teklifi ve Bakanlar kurulunun kararı ile kamu tüzel kişiliğine haiz özel bütçeli bakanlığın ilgili kuruluşu haline dönüştürülecektir.

2-İşletmeler bir araya gelerek oluşturdukları İşletmeler Birliği ile sağlık hizmetleri ve planlaması hakkında işbirliği oluşturabilecek.Birliğin kararları bağlayıcı olmayıp istişare mahiyetini taşıyacaktır.

3- Her hastanede yönetim kurulu ve genel sekreterlik mekanizması oluşturulacaktır.

4-Hastane yönetim kurulu üyeleri şu kişilerden oluşacaktır.
A)il genel meclisinden bir üye
B)İl genel meclisi tarafından belirlenen yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirci üye,
C)Vali tarafından belirlenen işletme iktisat veya kamu yönetimi alanında öğrenim görmüş bir üye
D) Bakanlıkça belirlenen tıp öğrenimi görmüş bir üye
E)Ticaret Odasından bir üye
F)İl Sağlık müdürü veya temsilcisi

5-Hastaneler bünyesinde oluşturulacak genel sekreterlik, yönetim kurulunun sekreterya işlerini yürütecek. Bu birimde görevlendirilecek personeller sözleşmeli statüde olacak, bu personele ödenecek ücret 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre belirlenen tavan ücretin %50 oranını geçmemek üzere yönetim kurulunca belirlenecektir. Ayrıca, söz konusu personele döner sermaye de ödenebilecek

YÖNETİM ŞEKLİ DEĞİŞTİRİLİYOR

Tasarıya göre, her ay zorunlu olarak toplanacak yönetim kurulunun aldığı kararları genel sekreterlik yürütecek. İşletmenin en üst yöneticisi olan genel sekreterlik bünyesinde, Tıbbi hizmetler, İdari hizmetler ve mali hizmetler başkanlıkları kurulacak. Bu hizmet birimlerinde genel sekreterin teklifi ile görevlendirilecek başkanların görev süreleri üç yıl olacak.

Halen hastanelerde görev yapan personellerin sicil amirleri de değişecek. İşletmelerin personel ihtiyacı, yönetim kurulunun görüşü doğrultusunda belirlenecek. Kadro ve pozisyon sayısı dışında işletmeye eleman alınamayacak, alınması durumunda ise işletme yöneticileri sorumlu tutulacak. Bu yöntemle personelin dengeli dağılımı hedefleniyor. Mevcut personelin statüsünde hiçbir değişiklik olmayacak. Personelin her türlü ödemeleri işletmenin bütçesinden karşılanacak.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ

Tasarıya göre yönetim kurulunun görevleri şöyle:

1-Bakanlığın belirlediği hedefler işletmenin performans programı doğrultusunda hastane açmak,yeni ünite kurmak veya kapatmak
2-işletmenin her türü araç gereç malzeme taşınır taşınmaz alım-satım kiralama kiraya verme devir ve takas işlemlerini yürütmek
3-İşletme gelirlerinin bankalarda değerlendirilmesi
4-İşletmenin çalışma düzenini belirlemek

GENEL SEKRETERİN GÖREVLERİ

Tasarıda Genel Sekreterin görevleri şöyle sıralanıyor:

1-İşletmeyi Yönetim kurulu kararlarına göre yönetmek
2-İşletmeyi adli ve idari makamlara karşı temsil etmek, işletme hakkında kamuoyuna gerekli açıklamaları yapmak
3-hastaneler arası ve diğer kurumlarla işbirliğini sağlamak
4-Daha etkin hizmet sunumu için yaptığı çalışmaları yönetim kuruluna sunmak

İŞLETMELERİN DENETİMİNE ÖZEL SEKTÖR ELİ DEĞECEK

Sağlık bakanlığı işletmeleri kendisi denetleyebileceği gibi nihai kararı bakanlık vermek üzere bağımsız denetim kuruluşlarından da bu hizmeti alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber