Varlık Fonu ile küresel sisteme meydan okunabilir

Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl: "Varlık Fonu ile küresel sisteme meydan okuyabiliriz." dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2017 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Varlık Fonu ile küresel sisteme meydan okunabilir

Şehir ve Medeniyet Derneği'nin Cumartesi seminerlerine katılan Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Varlık Fonuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karagöl, "Varlık Fonu ile küresel sisteme meydan okuyabiliriz." dedi.

RUSYA VARLIK FONUNU YATIRIMLARDA KULLANIYOR

Dünyada en büyük varlık fonunun Norveç'te bulunduğunu belirten Karagöl "G20 ülkelerinin çoğunda var. Dünya'da 80'den fazla varlık fonu var. En büyük varlık fonu Norveç'te. Bu fonunun Shell, Nestle gibi firmalarda ortaklıkları var.

Yine Arap Ülkelerinde de çok sayıda varlık fonu var. Ancak bu ülkelerdeki varlık fonunun ortaya çıkışı Türkiye ile benzeşmiyor. Rusya'daki varlık fonu ise Türkiye ile benzeşiyor. Rusya varlık fonunu kalkınma ve istikrar için kullanıyor." dedi.

ŞUAN DERECELENDİRME KURULUŞLARI ÜLKEMİZİ YATIRIM YAPILAMAZ OLARAK KABUL EDİYOR VE BU BORÇLANDIRMA MALİYETİNİ ARTIRIYOR

Türkiye şuanda, derecelendirme kuruluşlarının taraflı raporlarından dolayı yatırım yapılamayacak seviyede, bu nedenle de finans sahip olan ülkeler Türkiye'ye borç vermiyor. Enerjide dışı bağımlılığı azaltabilmek, finansal sorunu aşmak için bir kaynak oluşturmaya ihtiyaç var, diyen Karagöl, varlık fonunun işlevine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Dışardan gelecek şokları aşmak için bu fona ihtiyaç var. Kurun büyümemesi, alt yapı finansmanında sıkıntı olmaması için varlık fonuna ihtiyaç var. Türkiye şu an notlandırmada yatırım yapılamaz durumda. 1994 yılına dönmüş durumdayız. Dünyada faizlerin oranı yüzde 1'den düşükken bizde yüzde 10 civarında. Faiz giderinin GSMH içindeki oranı yüzde 15'ten yüzde 3'e indi.

Ancak bu oran bile yıllık 24 milyar dolarlık faiz yüküne tekabül ediyorki, yüksek bi oran bu. Özel sektör borç ararken, Moody's, Standard & Poor's gibi derecelendirme kuruluşlarının notlarına bakılıyor. Not yatırım yapılabilir düzeyde olmadığı için de ya borç bulunamıyor ya da yüksek miktarda borç bulunabiliyor.

Ülkemizdeki bir çok bankanın notu A seviyesinde. Ancak bu bankalarımız bile yurt dışından borç bulurken kendi A seviyesine göre değil, Türkiye'nin genel notundan borç bulabilmekte, bu nedenle de yüzde 1 değil yüzde 10 üzerinden borçlanabilmekte..."

KAMUDA KAYNAK KALMADI, ŞUAN BUNLARI ÖZELLEŞTİRECEKLER ALGISI DOĞRU DEĞİL AMA BU LAGI DÜZELTİLMELİ

"Kamuda kaynak kalmadı, şimdi bunları özelleştirecekler" şeklinde bir yargı bulunduğuna dikkat çeken Karagöl, bu algının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Gezi gibi 15 Temmuz gibi büyük şokları atlatmasının ekonomik durumunun iyi olmasından kaynaklandığını belirten Karagöl, derecelendirme kuruluşlarından kaynaklanan sorunlarn da bu varlık fonu sistemiyle aşılabileceğine vurgu yaptı.

VARLIK FONUYLA İŞLETMELER ARASINDAKİ İLİŞKİ NASIL OLMALI

Varlık fonuyla işletmeler arasındaki ilişkisinin nasıl olacağının tartışıldığını belirten Karagöl, "Aradaki ilişki şuan tartışılıyor. Bu konuda bir strateji belgesi hazırlanıyor. THY'nin kararlarını kim alacak.

Üst çatı varlık fonu mu yoksa THY'nin kendisi mi? Örneğin oluşturulan fonla enerji yatırımı yapılırsa, yüzde 70 enerji ithalatamız var, sorunu çözmüne katkı sağlamış oluruz. Ama varlık fonuyla, verimsiz yatırımları finanse edersek, meydana gelen sermayeyi etkin kullanamazsak iyi olmaz.

Bu nedenle, işletmelerin fon yönetimiyle ilişkisinin iyi kurulması gerekiyor. Yönetimin siyasi saiklere göre hareket etmemesi gerekiyor." dedi

Varlık fonuyla birlikte bütçeye girmesi gereken bir miktarın bütçe dışına çıkmış olacağını söyleyen Karagöl, bunun aynı zamanda bütçede bir miktar bozulmaya neden olabileceğine, ancak varlık fonunun iyi işletilmesi durumunda bu bozulmanın çok fazla etkili olmayacağını belirtti.

ZENGİN ÜLKELER MİLLİ GELİR SINIRI OLAN 12 BİN 500 DOLAR SINIRI AŞMALIYIZ

Kişi başı milli gelirin 2008'den bu yana 9 bin ve 10 bin dolar sınırlarında olduğunu belirten Karagöl, "Bir yolunu bulup 12.500 dolar sınırını geçmeliyiz. 12.500 dolar sınırı zengin ülkelerin milli geliri sınırı. Eğer finansman sorununu çözebilirsek bu sınırı aşabiliriz.

Varlık fonu 3. tip olarak farklı bir yol. İstanbul finansman merkeziyle yakın ilişkili. Eğer varlık fonunu iyi işletir, İstanbul gayri menkul borsası, enerji borsası, İstanbul finans merkezini kurar ve kendi derecelendirme kuruluşumuzu da kurabilirsek, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasında farklı bir rotaya oturmuş olacağız. Dünyada şuan ekonomik güç dengesi değişiyor ve değişimi gelişmekte olan ülkeler yapıyor." dedi.

Varlık Fonu'na ilgi büyük, 3 ülke ile sözleşme yolda Bakan Müezzinoğlu: Varlık Fonu bizi büyütecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber