Merkel'den Hollanda'ya destek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda ile Türkiye arasındaki tırmanan gerginlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'den gelen Nasyonalsosyalizm benzetmelerini komşu Hollanda için de reddettiğini söyleyen Merkel, "Hollanda tam desteğim ve dayanışmama sahip" dedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mart 2017 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkel'den Hollanda'ya destek

Ali VARLI

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizde komşu Hollandalılara tam destek ve dayanışma açıkladı. Türk yetkililerin Almanya'ya Nazi benzetmesinde bulunmalarını bir kez daha reddettiğini söyleyen Merkel, "Alman Parlamentosu'nda Almanya'ya yönelik retorik ve Türk yetkililerde gelen Nasyonalsosyalizm benzetmelerini geri çevirdim. Bu reddetme tabi Hollanda gibi komşu ülkeler için de geçerli. Bu tür benzetmeler yanıltıcı, (Nazi kurbanlarının) acılarını değersizleştiriyor. Tam da Nasyonalsosyalizmden çok çekmiş Hollanda örneğinde kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle Hollanda, benim tam desteğim ve dayanışmama sahip." dedi.

ARD kanalına konuşan Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise Hollanda'nın yaptığı gibi Türk politikacılarının ülkeye girişinin yasaklanmasıyla ilgili bir soruya konunun akıllıca ele alınması gerektiği cevabını verdi. Bakan, Türk yasalarına göre de yurtdışında seçim propagandasının yasak olduğunu belirterek "Bu başvurularda toplantıların seçim kampanyası olduğu belirtilmiyor. Başka isim altında toplantı yapılıyor. Ben buna karşıyım" diye konuştu. Bakan de Maiziere ayrıca "Almanya veya onun anayasasına kim dil uzatırsa ceza alır" dedi. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise "Hollanda'daki seçimler ve Türkiye'deki referandum geçer. Ama Avrupa ve Türkiye komşu olarak kalmaya devam eder. Bu yüzden sakin kafayla konuşma özgürlüğüne ve yasalara uygun davranmalıyız" açıklaması yaptı.

'İNCİRLİK'TEN ÇEKİLELİM'

Başbakan Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kardeş partisi ve hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ise İncirlik'te bulunan Alman askerlerinin geri çekilmesini istedi. CSU Savunma Politikaları Sözcüsü ve Federal Meclis Milletvekili Florian Hahn, "Almanya'ya karşı kızışan bu atmosferde Türk hükümetinin İncirlik'teki askerlerimizin güvenliğini yeteri kadar sağlayıp sağlayamayacağı ve sağlamak isteyip istemediği giderek belirsizleşiyor" dedi. Federal Hükümet ise yaptığı açıklamada İncirlik'teki askerlerin ve Tornadoların geri çekilmesinin gündemde olmadığını duyurdu.

FRANSIZ BAKAN: KABUL EDİLEMEZ

Fransa Dişişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hollanda ile ilgili konuşmasında Nazizm ve faşizm terimlerini kullanmasının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti. Ayrault, tüm taraflara çağrıda bulunarak diplomatik çatışmanın sona erdirilmesini talep etti. Fransa Dışişleri Bakanı, ayrıca, Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne saygılı olmasını istedi.

ALMANYA'DAN SEYAHAT UYARISI

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahatler konusunda daha önce yaptığı uyarıyı güncelledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, "16 Nisan referandum kampanyaları süresince siyasi gerginliklerin ve protesto hareketlerinin artabileceği ve bunların Almanya'ya da yönelebileceği ve bundan münferit durumlarda Türkiye'de seyahat etmekte olan Almanların da etkilenebileceği" belirtildi. Açıklamada "siyasi etkinliklerden ve kalabalıklardan uzak durmaları" tavsiye edildi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı önceki gün resmi seyahat uyarılarını güncelleyerek "Türkiye ve Hollanda arasında diplomatik gerginlik var. Alarmda olun ve kalabalıklardan uzak durun" açıklaması yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber