Bilirkişiden mahkemeye çarpıcı kripto raporu

TİB ve TÜBİTAK'ın eski 28 çalışanının yargılandığı davada mahkeme dinlenen MİLCEP-K2 kriptolu telefonları bilirkişiye inceletti. Heyet telefonladaki kriptografik şifrelemenin 45 saniyede krılabileceğini tespit etti

Haber Giriş : 18 Mart 2017 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Bilirkişiden mahkemeye çarpıcı kripto raporu

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 28 eski personelinin yargılandığı davada, MİLCEP-K2 kriptolu telefonları inceleyen bilirkişi heyeti, "telefonların kriptografik açıdan çok zayıf olduğunu ve standart bir dizüstü bilgisayarın işlemci gücü ve hafıza kapasitesiyle, yaklaşık 45 saniyede kriptolu gönderilen kapalı metnin tamamen kırılabildiğini" belirledi. Bilirkişi heyetinin, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 18 MİLCEP-K2 kriptolu telefonu incelediği bildirilen raporda, MİLCEP-K2 kriptolu cep telefonlarına yönelik incelemede 'kriptografik' açıdan çok büyük açıklar tespit edildiği vurgulandı.

Raporda, kriptografik kurallara uyarak gerçekleştirilmiş yüksek güvenlik düzeyli bir kriptolu cihazın en güncel bilgisayar teknolojisi ve en ileri teknik olanaklarla kırılmasının pratik anlamda mümkün olmadığı, bu şekilde kriptolu bir cihazın 'kırılmasının', çok yüksek kapasiteli bilgisayar kullanılsa dahi 'trilyonlarca yıldan fazla zaman alacağı!' ifade edildi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber