Memur 07:00'de iş başında

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, küresel ısınmaya önlem olarak 2.5 milyon memurun mesai saatini 07.00'ye çekmeyi planlıyor. Önlemler arasında içme suyuna zam, kuyu sularına sayaç takma da var

Küresel ısınma memurun mesai saatlerinde zorunlu değişikliğe yol açacak. Çevre Bakanı Osman Pepe, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Tarım Bakanı Mehdi Eker'den oluşan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak amacıyla, 2.5 milyon memurun mesaisini 1 ila 1.5 saat öne çekilmesi seçeneğini gündeme getirdi. Kurul'un diğer önlemleri arasında, vatandaşı su israfından vazgeçirmek için içme suyuna zam yapılması ile sanayicilerin kullandığı kuyu sularına sayaç takılması da yer alıyor.

TRAFİĞE DE ÇARE

Üç bakandan oluşan Kurul'un gündemine aldığı ve memurun mesai saatinin değiştirilmesi seçeneğine göre, halen sabah 08.30 ila 09.00'da mesaiye başlayan memur, yeni uygulamayla birlikte sabah saat 07.00 ila 07.30 saatlerinde işe başlayacak. Mesainin öne çekilmesi sayesinde güneş enerjisinden daha fazla yararlanılacağı, bunun yanı sıra trafik sorunun önemli ölçüde rahatlayacağı ifade edildi. Memurun mesai saatinin öne çekilmesi, memur trafiği ile okulların yol açtığı trafiğin örtüşmesi engellenecek ve böylece trafikteki karbon gazı yoğunluğu azaltılmış olacak. Mesai saatlerine ilişkin çalışmanın devam ettiğini belirten yetkililer, uzlaşma sağlanması halinde bunun bir kanun değişikliği ile yürürlüğe gireceğini belirttiler.

SUYA CAYDIRMA ZAMMI

Komisyon, küresel ısınmaya bağlı olarak hızla tükenen su kaynaklarını korumaya dönük de değişik önlem paketi üzerinde çalışıyor. Bu önlemler arasında, vatandaşı aşırı ve israfa varan gereksiz su tüketiminden vazgeçirecek adımlar da konuşuluyor. Buna göre, bir çok belediyenin adeta su tüketimini teşvik eden ucuz su tarifeleri değişecek. Komisyon, Türkiye genelinde su fiyatlarının yükseltilmesi önerisini de gündemine aldı.

KUYULARA SAYAÇ

Kurul'un önlemleri arasında, özellikle sulak alanların kurumasına neden olan 100 bine yakın kuyu suyu kullanımının azaltılması da yer alıyor. Buna göre, kritik seviyelere gelen bazı bölgelerle sulak alan civarındaki kuyular kapatılacak. Ayrıca, yoğun olarak sanayi tesislerinin kullandığı kuyulara sayaç takılacak. Sanayi tesisleri kullandıkları kuyu suyuna da tıpkı içme suyu gibi para ödemek zorunda kalacak. Böylece kuyu suyu kullanımını ciddi oranlarda düşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber