Şentop: Asıl tek taraflı fesih mevcut anayasada var

Şentop: Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa kendi süresinden fedakarlık yapacak, seçimler birlikte yenilenecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Mart 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şentop: Asıl tek taraflı fesih mevcut anayasada var

Yücel Kayaoğlu ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin referanduma sayılı günler kala iktidar ile muhalefet arasında yapılan 'Cumhurbaşkanının Meclis'i tek taraflı fesih yetkisi' olup olmadığına yönelik tartışmalara son noktayı Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop koydu. Şentop, cumhurbaşkanının tek taraflı fesih yetkisinin mevcut anayasada olduğunu, 16 Nisan'da oylanacak pakette ise bu yetkinin olmadığını dile getirdi.

Şentop gazetemize yaptığı açıklamada, fesih tartışmalarını şöyle değerlendirdi:

"Mevcut anayasada cumhurbaşkanı belli şartlar oluşması halinde, Meclis'i feshedebiliyor. Yani seçime götürebiliyor. 7 Haziran'dan sonraki süreçte hükümetin kurulamaması ile Meclis'i seçime götürdü. Ama kendisi göreve devam etti. Tek taraflı fesih budur. Bizin önerdiğimiz sistemde ise fesih yok. Ne var? Yeni sistemde, seçimlerin birlikte yenilenmesi var.

Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa, kendi süresini kısaltmış oluyor. Çünkü iki dönem süresi var. Bir dönem 5 yıl. Şimdi Kılıçdaroğlu, cahil cahil konuşuyor. Çünkü metni bilmiyor. 'Beş yılı dolmadığı için seçim kararı alırsa, yeniden aday olabilir' diyor. Bu doğru değil. Seçim kararı aldı diyelim cumhurbaşkanı da ikinci beş yıllık görev süresi içinde bu kararı alırken, böyle olursa ikinci dönemde artık aday olamaz. Cumhurbaşkanı durup dururken niye kendi süresini kısaltsın. Bunun müeyyidesi var. Meclis için böyle bir müeyyide yok. 10 dönem görev yaparsın. Kriz cumhurbaşkanı açısından bir krizdir. Meclis açısından bir kriz olmaz. Çünkü cumhurbaşkanının Meclis'i sıkıştıracak bir enstrümanı yok. Kanun değişiklikleri, bütçe ve anayasa Meclis'in yetkisinde. Meclis elindeki bu güçle cumhurbaşkanını sınırlayabilir ve çalışamaz hale getirebilir. Bu kararı alırken, de beşte üç çoğunlukla alması gerekir. Keyfi uygulamaların da önüne geçmek için beşte üç çoğunluk şartı koyduk."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber