Mesele vize değil, ilişki çok daha derinmiş

Firariyken 'vize iptali için' arandığı iddia edilen Adil Öksüz-ABD ilişkisinin çok daha derin olduğu ortaya çıktı. Sivil 1 numara Öksüz'ün, seçim sürecinde Hillary Clinton'a 1.5 milyon $ bağış gönderdiği belirlendi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Nisan 2017 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mesele vize değil, ilişki çok daha derinmiş

  • LÜTFİ KAPLAN

Akıncılar Üssü iddianamesi, terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin arkasındaki 'üst aklını' ve onların yerel uzantılarını da deşifre etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz gecesi Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki yaşananlara dair iddianamede bir orgeneral, altı tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş olmak üzere toplam 481 şüpheli yer aldı. Bir numaralı şüpheli teröristbaşı Fetullah Gülen olurken, iki numarada Sakarya Üniversitesi eski örğetim üyesi Yard. Doç. Adil Öksüz, yedi numarada ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk oldu. Gülen ile birlikte 45 'üst düzey' örgüt yönecitisi için darbe girişimi ve işledikleri cinayetlerden dolayı 303 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

KARARI 1 KASIM'DA

İddianamede en dikkat çekici bilgilerden biri, darbe kararının alındığı güne dair oldu. 1 Kasım 2015 gecesi, seçimlerden AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu ve koalisyon kurulma olasılığının imkansızlaştığı an 'Darbe kararı' alındı.

BEŞ İSİM PLANLAMIŞ

Bugüne kadar ortaya çıkan bilgilere göre kamuoyu, darbenin sivil bir numaralı isminin Adil Öksüz, askeri kanatta ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk olduğu sanılıyordu. Ancak, Adil Öksüz'le birlikte, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş'le organize ettiler.

SELAMLA GELEN DARBE

1 Kasım 2015'te 'darbe' kararı alan terör örgütü FETÖ Ankara'da 6,7,8,9 Temmuz 2016'da hazırlıklara başladı. Adil Öksüz'ün (Cuntanın toplantısı sırasında) zaman zaman yan odaya geçerek örgüt lideri Gülen ile görüşmeler yaptığı, toplantı odasına geldiğinde; 'Arkadaşlar biraz önce içerideki odada büyüğümüzle (örgüt lideri Fetullah Gülen) görüştüm, sizlere selamı var' dediği belirlenmiştir' denildi.

TALİMAT 13 TEMMUZ'DA

11-13 Temmuz tarihleri arasında gittiği ABD'de son görüşmesini yapan Adil Öksüz'ün, 15 Temmuz'da Ankara'da sivil örgüt üyeleri ve askeri cunta üyeleriyle yaptığı son görüşmede 'darbeye başlanması' talimatı alındığı ortaya çıktı.

GÜLEN ABD'DEN YÖNETTİ

Akıncılar üssünde 15 Temmuz gecesi, iki gün önce tüm kamera kayıtları kapatılan 'Gasino' bölümünde Adil Öksüz başta olmak üzere beş örgüt imamı ve cunta yöneticilerinin darbeyi yönettiği, bu sırada sürekli ABD'deki örgüt lideri Fetullah Gülen ile görüştükleri belirlendi. Adil Öksüz'ün, 19 Ağustos 2014'te cep telefonuna örgüt içi haberleşme programı olan Bylock'u yüklediği ve 548 ayrı kişiyle binlerce görüşme yaptığı da belirlendi. STAR gazetesinin 6 Ekim 2016'da, 'Himmet paraları Clinton'a manşetiyle duyurduğu Türkiye-ABD arasındaki örgütün para transferiyle dönemin ABD Dışişleri Bakanı ve ABD Başkan adayı Hilary Clinton'un seçim kampanyasının finansmanı da, 'devlet memuru' maaşı ile geçinen Adil Öksüz'ün gönderdiği paralarla yapıldığı da ortaya çıktı.

ABD NEDEN SESSİZ?

İddianamede yere alan MASAK raporuna göre, Öksüz'ün 03/04/2003 - 28/03/2016 tarihleri arasında dökümü yapılan banka hesap hareketlerinde, kendisi ve aile üyelerine ait hesaplar üzerinden ABD'deki Harmony Enterpises LLC' şirketi üzerinden Clinton'a bağış yapıldığı ortaya çıktı. Öksüz, farklı hesaplarla Clinton'un seçim kampanyası için 1 milyon 561 bin ABD doları göndermiş.

ERDOĞAN'IN UÇAĞINI 2 F16 TAKİP ETTİ

Akıncı Üssü ile ilgili iddianamede, Ankara'yı bombalayan FETÖ'cü pilotların eylemlerine de yer verildi. Tespitlere göre darbe teşebbüsünde 25 pilot F-16 kullandı, bunlardan 11'i bombalı saldırılara iştirak etti. Bu saldırılarda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin yanındaki köprülü kavşak ve otopark, TBMM, Özel Harekat Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜRKSAT vuruldu.

Bu saldırılarda 44'ü Özel Harekat'ta görevli polis olmak üzere, 77 kişi şehit oldu. Diğer pilotlardan ikisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi. Bu iki F-16 Erdoğan'ın Marmaris'ten havalanan uçağını takip için Afyon üzerine doğru uçuş yaptı. Geriye kalan F-16'lardan ikisinin İstanbul, 10'unun ise Ankara üzerinde alçak uçuş yaptıkları tespit edildi.

Baş döndüren trafik

Akıncı üssü yakınlarında 16 Temmuz sabahı yakalanan, ancak çıkarıldığı Sincan Batı Adliyesi'nde 20 dakika içinde serbest bırakılmasından sonra sırra kadem basan Adil Öksüz iddianamede darbe girişiminin 2 numaralı ismi olarak yer aldı. Hakkında düzenlenen HTS analiz raporu kayıtlarına göre Öksüz, 17 Temmuz günü 15.15-15.16-15.20-15.23-15.25 saatlerinde yaptığı telefon görüşmelerinde Etimesgut baz istasyonundan hizmet aldı. Firari Öksüz'ün, 18 Temmuz günü saat 08.01'de, Zeki Çınkır'ın kullandığı hatla yaptığı telefon görüşmesinde Ankara Esenboğa Havalimanı baz istasyonundan hizmet aldığı belirlendi. Aynı gün saat 09.27'de yine Zeki Çınkır'a ait telefonla görüşme yapan Öksüz'ün bu görüşmede, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki baz istasyonunu kullandığı tespit edildi. Öksüz'ün, aynı gün saat 11.10 ve 22.48'de İstanbul Üsküdar, saat 23.47'de İstanbul Atatürk Mahallesi, ertesi gün ise saat 12.43'te Akyazı'daki baz istasyonunu kullandığı ortaya çıktı. Adil Öksüz'ün, 20 Temmuz saat 13.02'de Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü adına kayıtlı hatla görüşme yaptığı da kayıtlara geçti.

GÖRÜŞME OLMAMIŞ

Adil Öksüz'ün 21 Temmuz saat 10.22'de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından arandığı da kayıtlarda yer aldı. Öksüz'ün telefonu açmadığı için görüşmenin yapılamadığı tespit edildi. ABD Büyükelçiliği, Öksüz'ün Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda vizesinin iptal edildiğini iletmek üzere arandığını açıklamıştı.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN HTS İZİ

Akıncı Hava Üssü iddianamesi tamamlandı. Adil Öksüz'ün 18 ve 19 Temmuz'daki HTS (Telefon Konuşma) kayıtları lokasyon ve saat bilgileriyle ortaya çıkarıldı.

Alçak uçun ses istiyoruz

İddianamede, eski Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in, emrindeki askerlere "Helikopter 'Yurtta sulh' diye geliyorsa dosttur indirin", "Ankara'nın üzerinde sürekli uçak olacak, tacize devam, konsept bu", "Kalkan kollara söyleyin alçak uçsunlar, ses istiyoruz", "Genelkurmay, Jandarma, AK Parti, TBMM tamam, alçak uçulsun" diye emirler verdiği görüldü.

ALMANYA VE ABD TRAFİĞİ

Evrim'in yurt dışı giriş ve çıkış kayıtlarına da iddianamede yer verildi. Hakan Evrim son olarak 15 Nisan 2014'te Almanya'da 11 gün kaldı. Aynı tarihlerde Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Halil Özdemir ve Murat Karakuş ise ABD'deydi. Evrim bu tarihten önce 8 Mart 2014'te yine Almanya'dan Türkiye'ye giriş yaptı. Akın Öztürk de aynı gün yakın bir sınır kapısından Türkiye'ye girdi. Bu kayıtlardan Evrim ve Öztürk'ün aynı ülkeden gelmiş olabileceği değerlendirildi.

GÜLEN İLE GÖRÜŞÜN

Hakan Evrim'in Akıncı Üssü'ne götürülen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a yaptığı "Dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürürüz" teklifi de iddianamede yer aldı.

MÜŞTEKİLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'nin bombalanmasında mağdur olan milletvekilleri müşteki olarak yer aldı.

1.DARBENİN TARİHİ 1 KASIM SEÇİMLERİ

1 Kasım 2015 gecesi, seçimlerde AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu ve koalisyon kurulma olasılığının imkansızlaştığı an 'Darbe kararı' alındı.

2.DARBENİN MİMARI 5 KİŞİLİK KONSEY

Darbeye hazırlık sürecini FETÖ'nün beş sivil ismi yönetti: Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş.

3.DARBENiN SLOGANI BÜYÜĞÜMÜZÜN SELAMI VAR

Cuntacı generaller 'Tüm hazırlıklar tamam' dedikten sonra Gülen'le görüşen Adil Öksüz, "Büyüğümüzle görüştüm, size selamı var" ile darbenin işaret fişeğini ateşledi.

4. DARBENİN RENGİ GÜLEN'İN HAKİ CÜBBESİ

21 Mart 2016'de, teröristbaşı Fetullah Gülen, www.herkul.org sitesinde yeşil renkli 'askeri üniforma' mesajıyla 'darbe hazırlıklarını hızlandırın' mesajı verdi.

5.DARBENİN YEMİNİ HZ. MUSA VE HZ. HIZIR

Üst düzey cuntacılar, altlarındaki örgüt üyelerine, 15 Temmuz gecesi eylem planını anlattıp Hz.Musa ve Hz.Hızır örnekleriyle 'planı kimseye anlatmayacaklarına' yemin ettirildi.

6. DARBENİN İLK HEDEFİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Darbe için tam teçhizatlı 25 F16 hazırlandı. Bunlardan bazıları halka bomba yağdırırken, iki F16'nın hedefi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı.

7. DARBENİN ÜST AKLI CLINTON BAĞIŞLARI

Eski ABD Başkan adayı Hilary Clinton'un seçim kampanyasına, Adil Öksüz ve ailesine ait hesaplardan gönderilen 1 milyon 561 bin ABD dolar bağışlanmış.

8. DARBENİN SON SİNYALİ AMERİKA BAŞKONSOLOSLUĞU

Adil Öksüz'ün hakkında 'yakalama kararı' çıkarılmasından sonra tespit edilen son görüşmesi, 21 Temmuz'da saat 10.22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu'ndan yapıldı.

İKİ GÜN ÖNCE JETLERE SNIPER TAKTIRMIŞ

İddianamede, eski Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in, 13 Temmuz 2016'da Diyarbakır'a giderek, uçaklara hedefleme kodu olan Sniper cihazını taktırdığı, pilotlara doğrudan emir verdiği anlatıldı. Şüphelilerden eski Diyarbakır 8. Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, pilotlar yüzbaşı Ceyhan Karakurt ve Yarbay Ahmet Özdemir'in, aylık uçuş planlamasında olmamasına rağmen 12 Temmuz 2016'da, 2 F-16 ile Dalaman Havalimanı'na uçuş gerçekleştirdikleri de iddianamede dikkat çekti.

FOTOĞRAFLAMIŞLAR ÖNCEDEN KEŞİF YAPILMIŞ

Dönemin Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Suat Murat Semiz'den onay alarak kalkan 2 F-16 uçağının, Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otel ve civarında havadan fotoğraf çektikleri.tespitine iddianamede yer verildi. Binbaşı Mustafa Azimetli ve Yarbay Hakan Karakuş 'un da Bandırma'da bir F-16'ya Sniper kamera sistemi taktırdığı ifade edildi.

ERDOĞAN'IN UÇAĞI RADAR İZ KAYDI

İhanetin 2 numaralı ismi Adil Öksüz'ün, darbe faaliyetini organize eden diğer yönetici şüphelilerle birlikte 15 ve 16 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunması için uçağının havada görülüp görülmediğini, Dalaman ve Antalya'dan kalkıp kalkmadığını, buna dair radar iz kayıtlarını Akıncı Üssü'nün Harekat Komutanı Ahmet Özçetin'in talimatı ile araştırdıkları belirlendi.

KAPADOKYA'DA PROVA BİLE YAPMIŞLAR

15 Temmuz'da FETÖ'cüler dışındaki personel karargahtan çıkarıldı. Şüphelilerden Hakan Karakuş'un katılımıyla brifing salonunda toplantı düzenlendi. Karakuş, "Bizim isim listemiz var, hepsi ellerinde, bazı generallerden alınmaya başlandı, sonra tek tek sıra bize gelecek, bu işi bugün yapmamız gerekiyor, onlardan önce davranmamız gerekiyor" diye konuştu. Darbe girişiminden 1 gün önce de Yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı, Sniper Pod takılı uçak ile Hakan Karakuş'la birlikte Kapadoya bölgesine uçarak hazırlık yaptı.

1 NUMARA GÜLEN 303'ER KEZ AĞIR MÜEBBET

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Akıncı Üssü'ndeki eylemlerle ilgili iddianamede, terör örgütünün 45 yöneticisi için 303'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 1. şüpheli Fetullah Gülen, ikinci Adil Öksüz, üçüncü Kemal Batmaz. 45 örgüt yöneticisi için 303 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

TARİH 25 TEMMUZ ELEBAŞI İÇİN KARARGAH

İddianamede FETÖ elebaşı Gülen'in 25 Temmuz'da Türkiye'ye gelip üste inşa edilen yeni bir yapıyı kullanarak emir ve talimat vereceği kaydedildi. İddianamede "15 Temmuz 2016 tarihinde darbecilerin merkezi olarak kullandığı Akıncı 4. Ana Jet Üssünde, komutanlık binasının yan tarafında yaptırılmaya başlayan ve darbeciler başarılı olsaydı 25 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'ye gelecek olan terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in kullanacağı yapının görünümü" ifadesine yer verildi.

ASKER 1 NUMARA KOMUTAN AKIN ÖZTÜRK

İddianamede, eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan dönemin Yüksek Askeri Şura Üyesi Akın Öztürk'ün 'Yurtta Sulh Konseyi ve FETÖ/PDY'nin yöneticisi olduğu, darbe girişiminin organizasyonu ve hayata geçirilmesinde görev aldığı, bizzat emir ve talimat verdiği" anlatıldı. Darbe girişimi sırasında Binbaşı Mehmet Akçara''nın "Ne oldu, Komutan(Genelkurmay Başkanı) nerede?" sorusuna, "Komutan yok, komutan Akın Öztürk Paşa" yanıtını verdiği kayıtlara geçti. Öztürk'ün "50 çapulcuyu temizleyemedik" sözleri de iddianameye yansıdı.

925 KEZ KONUŞMUŞ TAMAMEN TESADÜFMÜŞ

Darbe girişiminin 3 numaralı sanığı Kemal Batmaz, Akıncı Üssü'ne hiç gitmediğini iddia etsede, kamera kayıtlarına rastlandı. Adil Öksüz'ün 11 Temmuz 2016'da ABD'ye gittiği uçakta kendisinin de bulunduğu ve havalimanında birlikte görüntülenmelerinin hatırlatılması üzerine Batmaz, bunu "Tesadüf" olarak nitelendirdi. Batmaz, Öksüz ile yaptığı 925 telefon görüşmesini de "Hatırlamadığını" iddia etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber