Okul güvenliği ulusal bilgi sistemi kuruluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okullarda çocukların şiddet olaylarından uzak bir ortamda eğitim görmeleri amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü ortak proje kapsamında, 81 ilden veri akışının sağlanacağı 'Okul Güvenliği Ulusal Bilgi Sistemi' kurulacak. Meclis Şiddeti Araştırma Komisyonuna bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcısı Müslüm Saylı, Okul Güvenliği Ulusal Bilgi Sistemi'nin ayrıntılarını anlattı. Saylı'nın verdiği bilgiye göre Okul Güvenliği Ulusal Bilgi Sistemi'ne 81 ilden veri akışının olacağı bir veri tabanı oluşturulacak. 81 ilden, depolanan veriler üzerinde akademisyenlerle birlikte bilimsel analizler, değerlendirmeler yapılacak. Tüm bu değerlendirmelerden de yola çıkarak, çözüm önerilerinin ne olması gerektiği belirlenecek. Veri toplama yöntemi üç aşamada gerçekleştirilecek.

Sorunlarla ilgili kayıtlı verilerin toplanması, anket yönetimiyle ihtiyaç duyulan verilerin toplanması ve mülakat yöntemiyle verilerin toplanması yapılacak. Projeye göre coğrafi bilgi sistemi kurularak, Türkiye geneli şiddet içerikli olayların potansiyel risk alma haritaları çıkarılacak. Proje kapsamında 'Ruhsal uygulama rehberi' hazırlanacak. Bu rehber eğitim ortamlarında güvenin sağlanmasına yönelik alınması gereken ideal önlemleri, standartları ve ilgili tüm tarafların sorumluluklarını kapsayan, eğitim ortamlarının güvenliğini sağlanmasına yönelik tedbirlerin belirlenmesinin yanı sıra, polisin koruyucu ve önleyici güvenlik rolünün güçlendirilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması ve imkan ve kabiliyetlerin artırılmasını amaçlayacak.

Risk haritası çıkarılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcısı Müslüm Saylı Türkiye'deki risk altındaki çocukların potansiyelini belirten bir veri tabanının olduğundan söz edilemeyeceğini belirterek, "Belki bu projeyle, ulusal projeyle 'bu bir devlet projesi olacak- ilk defa Türkiye'de risk altındaki çocukların tümünün bir fotoğrafı çekilmiş olacak, bir veri tabanı hazırlanmış olacak. Bu veri tabanı bir defaya da mahsus olmayacak, artık süreklilik arz eden bir şey olacak. Yani, devamı, sürekli yıllara yayılan bir proje şeklinde çalışmış olacak" diye konuştu. Saylı, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin kendi şartları içinde daha güvenli bir ülke olduğunu da söyledi. Saylı, nüfusu 80 milyon olan Almanya'da yıllık suç rakamının 6.5 milyon olduğunu hatırlatarak, "İngiltere'de yıllık suç sayısı 4.5 milyon, nüfusu 16 milyon olan Hollanda'da ise 1.3 milyon adet suç işleniyor. Türkiye'nin asayiş suçundan söz edecek olursak 2006 yılının maksimum suç oranı 785 bindir. Şimdi bu rakamlara baktığınızda, yanı başımızdaki demokratik ülkelerle bile mukayese ettiğinizde, ülkemizin daha güvenli olduğu ortadadır" dedi. Saylı'nın komisyona verdiği bilgiye göre, 2002 yılında 35 bin, 2003 yılında 40 bin, 2004 yılında 39 bin, 2005 yılında 42 bin ve 2006 yılında ise 46 bin çocuk suç işledikleri gerekçesiyle savcılıklara sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber