Mortgage sistemi ile ucuz konut edinilmesinde sona yaklaşılıyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Maliye Bakanlığı ile birlikte yaklaşık iki yıldır sürdürdükleri kira öder gibi ev sahibi olma sistemine (mortgage) ilişkin çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi.

Cansızlar, mortgage modelini Türkiye koşullarına adapte ettiklerini, hazırlanan taslağın haziran ayında hükümete sunulacağını kaydetti.

Ceylan Inter-Continental Oteli`nde düzenlenen 4. Gayrimenkul Zirvesi`nde konuşan Doğan Cansızlar, mortgage için bir finans şirketi kurulacağını, bankaların bu şirkete ipotek kredilerini belli bir komisyon karşılığında satacağını belirtti.

Cansızlar, ipotek kredilerinin kurulacak bu şirketin bünyesindeki bir havuzda toplanacağını ve burada menkul kıymetleştirilerek vatandaşa uzun vadede, kira öder gibi konut kredisi sağlanacağını kaydetti.

`Arazi tahsis edilsin`

Gayrimenkul Zirvesi`nin ``Kentsel Dönüşüm Projeleri`` oturumunda konuşan Marmara Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Fehim Üçışık, ``Turizmde olduğu gibi konut sektörüne de arazi tahsis edilmeli`` dedi.

Fannie Mae Direktörü Rosemarie Sabatino da zirvede yaptığı konuşmada, Amerika`da ev sahipliği oranının yüzde 68.3 olduğunu belirterek, ABD`de 22 milyon haneye 3.8 trilyon dolarlık ipotekli kredi verildiğini söyledi.

Sabatino, ``ABD`de bankalar gayrimenkul değerinin yüzde 98`ini kredi olarak veriyorlar. Amerika`da kredi kullanarak ev sahibi olanların oranı yüzde 80`` dedi.

Pennsylvania Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş da mortgage sisteminin sadece ev alacaklara değil, evi olanlara da yaradığını kaydederek, ``Evi ipotek göstererek nakit ihtiyacını karşılamak mümkün`` diye konuştu.

Yavaş, Amerika`nın ekonomik sıkıntıları mortgage sistemi ile aştığını vurguladı.

(Milliyet)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber