Çevik Kuvvet 43 ilde yeniden kuruluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, toplumsal provokatif eylemlerde görev yapması için 43 ilde yeniden Çevik Kuvvet birimini kuruyor. İllere, "Çevik Kuvvet'i bir an önce kurun!" talimatı veren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polisin toplumsal olaylarda yetersiz kaldığının altını çizdi.

Çevik Kuvvet polisleri, toplumsal olayların dışında âtıl bir birim olarak kalmaması amacıyla devriye gibi önleyici polislik görevlerini de yerine getirecek. Çevik Kuvvet, istatistiklerde Türkiye'nin en güvenli ili olarak görülen Bayburt'a dahi kurulacak.

İstihbarat kaynakları terör örgütleri ve yasadışı grupların cumhurbaşkanlığı süreci başta olmak üzere önümüzdeki günlerde provokatif eylemler gerçekleştireceğini rapor ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Nevruz Bayramı gibi etkinliklerin de provokatif eylemlere sahne olacağı değerlendiriliyor. İçişleri Bakanlığı, bu eylemlere fırsat tanımamak amacıyla eski İçişleri Bakanı Rüştü Kâzım Yücelen döneminde 38 ilin dışında kaldırılan Çevik Kuvvet'i yeniden kurma kararı aldı. Aksu, valilere gönderdiği genelge ile Çevik Kuvvet'in bir an önce kurulmasını istedi. Çevik kuvvet yerine kurulan Önleyici Hizmetler şube müdürlüklerinin zaman zaman meydana gelen toplumsal olaylar karşısında yetersiz kaldığına dikkat çeken Aksu, yeni düzenlemenin meydana gelmesi muhtemel toplumsal olaylarda daha etkin ve profesyonel şekilde önlem alınabilmesi, gerektiğinde müdahale edilebilmesi amacıyla alındığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Aksu, toplumsal olayların dışında Çevik Kuvvet'in âtıl bir birim olarak kalmasının da önüne geçilmesi talimatını verdi. Buna göre Çevik Kuvvet, öncelikle kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal hareketlerin meydana gelmesi muhtemel yerlerde önleyici tedbirleri alacak. Bu yerlerde devriye hizmeti yürütecek. Önleyici polislik görevleri de söz konusu 43 ilde Çevik Kuvvet şube tarafından yerine getirilecek. Böylelikle bu illerdeki asayiş şube müdürlüklerinin uzmanlık gerektiren hırsızlık, kapkaç, yankesicilik, gasp, cinayet vb. alanlarda uzmanlaşmaları sağlanacak.

Çevik Kuvvet şube müdürlükleri teçhizat açısından da güçlendirilecek. İçişleri Bakanı, polislerin ihtiyaç duyduğu her türlü teçhizat, gaz mühimmatlarının ise yapılacak talepler doğrultusunda Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nca karşılanacağını bildirdi. Emniyet geçtiğimiz yıl da Çevik Kuvvet'i lojistik açıdan güçlendirmişti. 2006'da Çevik Kuvvet'te, 20 su püskürtücülü panzer, 3 bin robokop Çevik Kuvvet kıyafeti, 3 bin poliüretan cop ile bin adet kask içi muhabere sistemi ve 65 bin polise de biber gazı alındı. Panzerler özellikle toplumsal olayların yoğunlukla görüldüğü Doğu illerinden Hakkari, Diyarbakır, Şırnak, Van, Mersin gibi illere gönderildi.

Kurulacak iller

Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber