Yük 150 üyenin sırtında kalacak

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 05 Mart 2007 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıyı, ?Eksik üye iş yoğunluğunu artıracak' endişesi sardı. Yargıtay'ın yeni kanununun yasalaşması durumunda üye sayısı 150'ye düşecek

Bunun için tam 5 yıl geçmesi gerektiğine dikkat çeken hukukçular, düzenlemenin yasalaşması durumunda iş yoğunlunun artacağına işaret ediyor. CHP'lilerin yoğun eleştirisini alan Yargıtay Yasa Tasarısı'nın Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri henüz tamamlanmadı. Yüksek Mahkeme'deki üye sayısını 250'den 150'ye indirmeyi öngören Yargıtay Yasa Tasarısı'na yönelik eleştiriler ise sürüyor.

Yargı çevreleri, tasarının bir değişikliğe uğramadan bu şekliyle yasalaşması durumunda, Yargıtay'a üye seçiminin otomatik olarak duracağına dikkat çekiyorlar. Yargıtay'ın bugün itibariyle 22 üyeliğinin boş bulunduğuna dikkat çeken hukukçular, düzenlemede belirtilen sayıdaki üyeye sahip olabilmek için en az 5 yıl geçmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Yargıtay'da üye sayısı bugün itibariyle 228. Boş olan 22 üyelik için düzenleme öncesinde seçim yapılacaktı. Ancak Yargıtay Kanunu Taslağı'nda, İstinaf Mahkemeleri'nin de kurulacağı gerekçesiyle 150'ye düşürülmesi öngörülünce seçimler durduruldu. Yargıtay'daki yüksek yargıçlar yaş hadlerinin (65) dolmasıyla emekliye ayrılıyorlar. Bu nedenle 2007 yılının sonuna kadar Yargıtay'daki üye sayısının 215 civarına düşmesi bekleniyor. Bu nedenle Yargıtay'ın üye sayısının ancak 2013 yılında 150'ye düşeceği belirtiliyor. Yasa tasarısı nedeniyle, Yargıtay'a üye olmayı bekleyen hakimlerin bu umudu da 5 yıl ertelenmiş oluyor.

Yargıtay'la yerel mahkemeler arasında köprü görevini görecek olan İstinaf Mahkemeleri'nin, 1 Haziran 2007'de hizmete girmesi gerekiyor. Ancak yargı çevreleri İstinaf Mahkemeleri'nin en az 2 yıl içinde işleyişlerini oturtabileceğine dikkat çekerek, Yargıtay'a çok fazla iş düşeceğine vurgu yapıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber