A1 kan grubundan sıfır grubuna böbrek nakline izin çıktı

Haber Giriş : 06 Mart 2007 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, kan grubu uyumsuz nakillerde A1 kan grubundan sıfır grubuna böbrek naklinin Türkiye'de ilk kez Antalya'da başlayacağını belirterek, ''Ekip olarak Türkiye'de organ naklinin ezberini bozduk'' dedi.

Prof. Dr. Alper Demirbaş, kan grubu uyumsuz nakil için Sağlık Bakanlığından bekledikleri iznin geldiğini bildirdi.

Samsun'da daha önce A2 kan grubundan sıfır kan grubuna naklin yapıldığını belirten Demirbaş, ''A grubunun içinde iki grup vardır. Biri A1 grubu, biri de A2 grubu. A2 grubundan sıfır grubuna nakil yapılabilir ama A1 grubundan nakil Türkiye'de daha önce hiç yapılmadı. Önümüzdeki hafta ya da ondan sonraki hafta içinde bu nakli yapacağız'' diye konuştu.

Demirbaş, A1 grubundan nakillerin başlamasıyla birlikte Türkiye'de canlı vericili organ naklinin yüzde 10-15 oranında artacağını söyledi.

Uygulamanın özellikle Japonya'da gerçekleştirildiğini belirten Demirbaş, ''Bu Türkiye'de, organ naklinde çok ciddi bir devrim olacak. Doku uyumsuz nakilden sonra bu uygulama hastalara yeni bir yol açacak. Dünyadaki sonuçları başarılı. Japonların verdiği rakamlara göre, A1 grubundan sıfır grubuna nakillerde başarı oranı açısından, 10 yıl sonunda, kan grubu aynı olanlarla olmayanlar arasında bir fark yok'' dedi.

-HASTA SAYISI 45 BİN-

Demirbaş, kadavra donör temininde Avrupa'daki en yüksek rakam olan milyon nüfus başına 20 rakamına ulaşıldığını da kaydetti. Alper Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz ekip olarak Türkiye'de organ naklinin ezberini bozduk. (Türkiye'de organ nakli yeterince yapılamaz, yapılması zordur) diyenlere en güzel yanıt Akdeniz Üniversitesinin organ nakli ekibidir. Bizim 2000 yılından beri yaptığımız organ nakli sayısı bin 340'tır. Buna böbrek, karaciğer ve pankreas nakilleri dahildir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2005 yılı itibariyle böbrek bekleyen hasta sayısı hemodiyalizde 33 bin 241, periton diyalizde ise 5 bin. Buna son iki yılda 6-7 bin hastayı daha eklerseniz, demek ki bizim şu anda kronik böbrek hastası sayımız 45 bine ulaştı. Yıllardır bunun sorun olduğunu söylüyoruz ve gereğini yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 143 kadavra donör çıkmış, bunlardan toplam 273 tane kadavra vericili böbrek nakli yapılmış. Bu yapılması gerekenin onda biridir.''

-12 GÜNDE 18 NAKİL-

Demirbaş, 21 Şubat-4 Mart tarihleri arasındaki 12 günde, 14 böbrek, 3 karaciğer ve bir karaciğer nakli yaptıklarını bildirdi.

Bu nakillerin üçünün kadavradan gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, 12 de canlı vericili nakil yapıldığını söyledi.

Yılbaşından bu yana yapılan böbrek nakil sayısının 44'e ulaştığına dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, ''Biz zaten Türkiye'nin en büyük böbrek nakli merkeziydik. Ama karaciğer naklinde de ciddi artış var. Bu yıl Ocak ayında iki hastada kadavra karaciğerini ikiye bölerek ikişer nakil yaptık. Sayılar giderek artıyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber