Malatya ve Elazığ'a kötü haber

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Mart 2007 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda oluşacak olası bir depremde Elazığ ve Malatya'nın çok ciddi şekilde etkileneceğini söyledi.

Prof. Dr. Görür, Malatya İnönü Üniversitesi'nin davetlisi olarak Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Malatya ve Çevresinin Depremselliği" konulu konferans verdi. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Görür, "İnsanların içinden hissederek bilmediği en önemli ve en tehlikeli doğa olayı depremdir. Belediye başkanlarımıza, valilerimize, 50 sene 100 sene sonradan söz edince hafif bıyık altında bir tebessüm ediyorlar. Artık sizin ondan sonra söyleyeceklerinizi hiç dinlemiyor. Bu son derece bilim dışıdır. Anlaşılması son derece zor bir davranış şeklidir. O zaman böyle bir davranışa, sorulacak soru şudur; 'Yani siz bugün ölmezseniz mesele yokta, 50 sene sonra bu ülkede, bu topraklarda yaşayan insanlar ölecekse sorun olmayacak mı?" ifadelerini kaydetti.

Kuzey Anadolu Fay hattından bundan sonra meydana gelecek olan depremin hedefinin İstanbul olacağını söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Bu Kuzey Anadolu Fayı'nda her nerede bir deprem olmuş ise onun batısı bir sonraki deprem için hedef haline gelmiştir. En son deprem Körfezin denize açıldığı yerdir. Onun batısı Marmara bölgesi, ağırlıklı olarak İstanbul hedeftir. Gelecek deprem burayı vuracaktır" dedi.

Doğu Anadolu Fay Hattı'nın son derece tehlikeli bir fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, "Malatya'nın yanından geçen bu fayın bir diğer tehlikesi de şu anda çok sinsi bir şekilde enerji biriktirmesidir. Büyük bir depreme gebedir. Şimdi bir takım konuyu bilmeyen insanlar, olan irili ufaklı depremleri görünce çıkıp televizyonlara, orada burada halkı ve yöneticileri yanlış yönlendirmek süretiyle 'İşte Elazığ'da 2 sefer oldu, Malatya'da 1 sefer oldu. Enerji boşalttı' laflarıyla milleti uykuya sevk etmektedirler" diye konuştu.

Prof. Dr. Görür, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son söyleyeceğimi başta söyleyeyim, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Bingöl-Palu, Palu-Sivrice, Sivrice, -Malatya-Sincik ve Kahramanmaraş -Türkoğlu çok ciddi bir tehlike altındadır. Biz bunu söyleyegeldik, söylüyoruz. Sözümüzü de kimse dinlemiyor. Bu yörenin insanı da bizden hoşlanmıyor".

"Malatya'nın imar planını hazırlayanlar sakın ola ki bir gafletin içine girmesinler" diye uyarıda bulunan Prof. Dr. Görür, "Kendi yaşamlarında, veya dedelerinin yaşamlarında deprem görmemiş, duymamış olmak demek, burada deprem yok demek değildir. Bunun oluş zamanı 130 ile 360 yıl arasında, herhangi bir zamandır. Ve 200 senelik bir zamanda geçmiştir. Biz bu bölgelerden ciddi olarak endişe ediyoruz. Gözlemlerime göre, yakın bir zamandaki depremde Elazığ'ın önemli bir kısmının depreme direnebileceğini zannetmiyorum. Burada olan bir depremin Malatya'yı da çok ciddi etkileyeceğinden hiç kuşkunuz olmasın. Sivrice'nin güneyindeki hat üzerinde olacak bir deprem Malatya'yı inanılmaz etkileyecektir. Bundan hiç kuşkunuz olmasın, etkileyecektir. En çok korktuğumuz kesimlerden birisi Kahramanmaraş ve Gölbaşı yöresidir. Burada olan en son deprem 1513'tür ve şiddeti 7.4'tür. Burada olabilecek bir deprem, Malatya'yı tahmin ediyorum, en az 8 veya 9 şiddetinde etkileyecektir. O nedenle bu bölgeyi deprem yönünden hafife almamak lazım" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görür, Malatya'nın bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, "Malatya kenti de bir deprem bölgesidir. Malatya 1111 yılından beri tarihte 4 kere yerle bir olmuştur, haritadan silinmiştir. En son 1523'de olan deprem keza Malatya'da çok büyük hasarlara neden olmuştur. Bu deprem Mısır'da hissedilmiştir. O zamanki ölü sayısı binlerle ifade edilmektedir. O zamanki nüfus bu kadar değildi. Depremin tekerrür etmesi kaidesine göre, günün birinde aynı depremin burada olması mukadderdir" dedi.

Depremin ne zaman olacağının önemli olmadığını, olacak depremlerde Malatya'nın nasıl ayakta durabileceğini sağlamanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, Malatya'nın Elazığ'a göre daha çok deprem zonları ile çevrili olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber