Pilot il Düzce aile hekimliğinden memnun kalmadı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 12 Mart 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile hekimliği için pilot il seçilen Düzce'de yapılan bir anket yeni sistemin benimsenmediğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 62,3'ü uygulamadan memnun kalmadıklarını belirtirken sağlık ocağı koşullarının iyileştirilmesi istendi.

Hükümetin "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın en iddialı projelerinden olan aile hekimliği, pilot il olarak uygulanan Düzce'de beğenilmedi. Türk Sağlık-Sen'in Düzce'de yaptığı ankete katılanların yüzde 62,3'ü aile hakimliği uygulamasından, yüzde 60,3'ü ise gittiği aile hekiminden memnun olmadığını belirtti. Bu kişilerin yüzde 32,4'ü memnun olmama nedenini ise sevk sorunu, doktor bulamama ve eski sistemin daha iyi olması şeklinde sıraladı. Yüzde 37,7'lik memnun kesimin yüzde 20,7'si ise ilaç yazdırabildiğini ve kendisine ilgi gösterildiğini kaydetti. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Hastayı müşteriye, doktoru tüccara dönüştüren bu uygulamada, doktor hastanın ilaç isteğine cevap vermek zorunda kalıyor" dedi.

Sendikanın 600 kişiye uyguladığı ankete katılanların yüzde 55'i köylerde, yüzde 40,5'i ilçe merkezlerinde ve yüzde 5'i şehir merkezinde yaşıyor. Anket katılımcılarının yüzde 81,3'ü erkeklerden oluştu. Yöneltilen "Aile hekiminizden memnun musunuz" sorusunu, bu kişilerin yüzde 88,9'u yanıtladı. Görüş belirtenlerin yüzde 60,3'ü gittiği aile hekiminden memnun olmadığını belirtti. Memnun olmayanların yüzde 28,5'i memnuniyetsizlik nedenini "aile hekiminin sadece sevk etmeye yaraması" olarak açıkladı.

Sağlık ocağına dönülsün

"Uygulamayla neyin değiştiği" sorusuna verilen yantıların, yüzde 53,4'ü hiçbir şeyin değişmediği, yüzde 19,2'si olumlu yönde değişiklik olduğu ve yüzde 27,4'ü de olumsuz değişiklik olduğu şeklindeydi. Olumlu yönde değişiklik olduğunu belirtenlerin yüzde 53'ü bunun nedenini uygulamanın eskiye nazaran daha iyi olması, yüzde 12'si ise personelin daha çok ilgi göstermesi olarak ifade etti. Uygulamayı olumsuz bulanların ise yüzde 20,8'i bunun nedenini sağlık sisteminin daha kötü olması şeklinde açıkladı. Diğer gerekçeler ise yüzde 15 geriye gidiş yaşanması, yüzde 14 hastaneye sevksiz gidilememesi oldu. Anketteki "aile hekimliği devam etmeli mi" sorusuna ise katılımcıların yüzde 40,5'i "Sağlık ocağı sistemine geri dönülmeli" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 21,3'ü sağlık ocaklarının personel ve donanım açısından yeterli olmasını, yüzde 11,8'i daha donanımlı olmasını ve yüzde 7,2'i böyle devam etmesini istedi.

Aile hekimini seçsin

Anket, katılımcıların yüzde 39,8'inin aile hekiminden habersiz olduğunu ortaya koydu. Bu kişilerin aile hekimini yok olarak değerlendirdiği ya da bilmediği ortaya çıktı. Ankette, aile hekiminden haberdar olma durumunun kentten taşraya doğru hızla azaldığı belirlendi. Kahveci, il merkezinde yığma kadro ve propaganda ile aile hekimliği sisteminin varlığının duyurulması ve olumlu bir işleyişin yaşandığının gösterilmek istenmesinin buna neden olduğunu söyledi.

Merkeze bağlı köylerde ikamet edenlerin yüzde 33'ü aile hekimlerinin köylerine hiç gelmediğini belirtirken bu oran ilçe köylerinde yüzde 42,2 oldu. Ayrıca katılımcıların yüzde 97,2'si aile hekimlerini kendilerinin seçmediklerini beyan etti. Sağlık Bakanlığı'nın, herkesin kendi doktorunu seçeceği vaadini hatırlatan Kahveci, anket sonucunun verilen sözlerin popülist bir yaklaşım olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Kahveci, "Bakanlık bu başarısız uygulamayı tekrar gözden geçirmeli, sağlık ocaklarını güçlendirerek vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasını ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamalı" dedi.

Aile hekimliği ne değiştirdi (%)

Hiçbir şey değişmedi53,4

Olumlu değişiklikler oldu19,2

Olumsuz değişiklik oldu27,4

Memnun olmama nedenleri(%)

Sistem eskisinden kötü20,8

Geriye gidiş yaşandı15

Hastaneye sevksiz gidilmiyor14

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber