Bel fıtığında genetik şüphesi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Mart 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Emre Acaroğlu ?Bel fıtığının nedeni sıklıkla belirlenememekle beraber, genetik yadsınamaz? dedi

Vücudun yükünü taşıyan belin, ağrılara yol açan problemleri arasında yer alan bel fıtığında genetik faktörün etkisi belirlendi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Acaroğlu, daha çok gençlerde görülen bel ağrısının kas kaynaklı olduğunu ve iyileşebildiğini, yaşlılarda görülen kronik bel ağrılarının ise kemik, disk, sinir sıkışması ve yıpranmaya bağlı olduğuna dikkat çekti.

KRONİK AĞRILARA DİKKAT!

Prof. Dr. Emre Acaroğlu, sırt ağrılarının ezici çoğunluğu kas ağrıları, duruş bozuklukları ve ergonomik olmayan pozisyonlarda çalışan kişilerde ortaya çıktığına işaret ederken, ?Bel ağrılarında ise iki ana tipten bahsedebiliriz. Birincisi nispeten genç kişilerde görülen ve akut olarak ortaya çıkan ağrılar. Bu ağrılar eğer başka bir semptoma eşlik etmiyorsa ve yalnız bel bölgesinde kalıyor ise genellikle kas kaynaklıdır ve kendiliklerinde iyileşme olasılıkları yüksektir. Yaşlılardaki kronik ağrılar ise belimizdeki kemik, disk ve bağların zaman içinde dejenerasyonu sonucu ortaya çıkar ve sinirleri sıkıştırarak ciddi sorunlara yol açar" dedi. Omurun bel bölgesinde bulunan disklerdeki yırtılmalar ve fıtığın sinirlere baskı yapmasıyla oluşumuyla ağrı çekildiğini belirten Prof. Dr. Acaroğlu, ?Birinci grup fıtık oluşan diskte bir yırtılma oluştuğu için disk kaynaklı ağrılar, ikincisi ise fıtığın bir ya da daha fazla sinire bası yapması sonucunda oluşan sinir kökenli ağrılar vardır. Birinci grup genellikle yalnızca bel, ikinci gurup ise hem bel, hem de daha şiddetli bacak ağrısı ile ortaya çıkar" diye konuştu.

AĞIR İŞÇİLER RİSK ALTINDA

Bel fıtığının ağır işlerde çalışanlarla, titreşimli işlerle uğraşanlarda sık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Acaroğlu, ?Bel fıtığının nedeni sıklıkla belirlenememekle birlikte, bel fıtığı için ciddi bir ailevi yatkınlıktan da söz edilebilir. Ancak genetik yadsınamaz bir gerçektir" vurgusunda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber