Tutsat (mortage), sigorta sektörünü büyütecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mart 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İpotekli konut finansman sistemi Tutsat ile birlikte sigorta sektörünün de hareketlenmesi bekleniyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tutsat ile, kredi kuruluşlarının, verecekleri kredinin teminatı olarak hayat ve konut sigortaları ile benzeri sigortaların yaptırılmasını zorunlu kıldığını hatırlattı.

Yurtseven, dünyada Tutsat sisteminin bulunduğu gelişmiş ülkeler incelendiğinde, hem kredi alanı hem de kredi vereni koruyan son derece çeşitli sigorta ürünlerinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Türkiye'de de önümüzdeki dönemde hayat ve konut sigortaları ile Tutsat sistemine özgü bir takım ürünlerin yaygın olarak kullanılmasını bekliyoruz'' dedi.

Sistemin sağlıklı gelişmesi durumunda, sigorta sektörünün gelişmesine yönelik olarak da yeni fırsatların ortaya çıkacağını vurgulayan Yurtseven, ''Hem mevcut ürünler hem de sunulacak yeni ürünlerin daha yaygın olarak kullanılacakları muhakkak. Ekonomideki istikrar ile birlikte Tutsat sistemi ile verilen kredilerin hacmi sigortanın ne kadar yaygınlaşacağına ilişkin olarak belirleyici olacaktır'' diye konuştu.

TSRŞB'nin, Tutsat sisteminde kullanılan belli başlı sigorta ürünlerinin incelenmesi ve söz konusu ürünlere ilişkin yasal çerçevenin hazırlanması amacıyla Hazine Müsteşarlığı ile iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Yurtseven, şöyle devam etti:

''Bu çalışmalar kapsamında mevzuatımızda yeni düzenlemelere ihtiyaç olup olmadığı da değerlendirilmektedir. Nitekim sistemde yaygın olarak kullanılmasını beklediğimiz hayat sigortaları, konut sigortaları gibi sigortalara ilişkin olarak hali hazırda genel şartlar mevcuttur. Bununla birlikte, Tutsat sistemine özgü yeni sigortalar olan Tapu Sicili Sigortası ve Mortgage Ödemelerini Koruma Sigortası gibi yeni sigortalara ilişkin genel şart çalışmaları halen sürdürülmektedir.''

-SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SİSTEM İÇİNDEKİ ROLLERİ-

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su da Tutsat ile ilgili yurt dışı uygulamalar incelendiğinde, sigorta şirketlerinin sistem içinde çeşitli rollerle yer aldıklarının görüldüğünü ifade ederek, ilk rolün, sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri aracılığıyla ipotekli konut kredisinin ödenmesi için tasarruf yapılması, ikinci rolün de, sistemi ve ülke ekonomisini, ortaya çıkacak risklere karşı korumak olduğunu söyledi.

Su, ''Bu kapsamda yeni sigorta ürünleri geliştirilecek, halihazırda satışı yapılmakta olan ürünler (bireysel emeklilik ve konut sigortaları) pazarında önemli artışlar yaşanacaktır. Sistem kapsamında, kredi veren kuruluşların, alınan ipotekler karşılığında menkul kıymet ihraç etmesi konusu gündeme gelecektir'' dedi.

AB üyesi ülkelerdeki uygulamalara bakıldığında, söz konusu sistemin finanse edilebilmesi için ihraç edilen menkul kıymetlerin büyük bir kısmının sigorta şirketleri tarafından satın alındığını belirten Su, ''Bu da üstlenilen diğer bir roldür. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin sadece birincil piyasalarda değil, ikincil piyasalarda da etkin bir rolü bulunmaktadır. Bu sebeple tutsat ile ilgili uygulamanın sigorta sektörüne ciddi bir hareketlilik getireceği düşünülmektedir'' diye konuştu.

-''DEPREM SİGORTASI YAPILMASINDA ARTIŞLAR KAYDEDİLECEK''-

Mustafa Su, sigorta sektörünün, gerek kredi veren kuruluşları gerekse kredi talebinde bulunan tüketicileri çeşitli risklere karşı koruyacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ancak yaratılacak olan dinamizm, sadece yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi şeklinde olmayacaktır. Söz konusu yeni ürünlerin tanıtımı ve sistem oyuncularına anlatılması amacıyla çok sayıda eleman istihdam edilecektir. Konut sahipliğinin artması ile birlikte Zorunlu Deprem Sigortasının yapılma oranında önemli artışlar kaydedilecektir. Bugüne değin, bazı sigortalılar sadece zorunlu deprem sigorta poliçesi ile yetinip, üzerine ihtiyari deprem teminatını içeren konut poliçeleri alma ihtiyacı duymamaktaydılar. Ancak bu sistem ile satılan konutların tüm risklere karşı sigortalanması konusu gündeme gelecektir.''

Su, hayat dışı branşlar itibarıyla 2006 sonunda 8 milyar YTL'yi geçen prim üretimine sahip olan sigorta sektöründe, hayat branşıyla birlikte prim hacminin 9,6 milyar YTL'ye ulaştığı belirterek, konut finansman sisteminin uygulamaya geçmesiyle birlikte gerek hayat gerekse hayat dışı branşlarda ciddi bir artış yaşanmasının beklendiğini kaydetti.

Yapılan tahminlerin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde kredi kaynaklı hayat sigortalarının toplam prim üretimindeki payının yüzde 20'yi aşabileceği yönünde olduğunu vurgulayan Su, dünyada hayat sigorta primlerinin kişi başı gelirdeki payının ortalama 292 dolar düzeyinde iken, Türkiye'de bu rakamın 20 doların altında seyrettiğini bildirdi.

Su, konut kredilerinin GSYİH'a oranının AB üyesi ülkelerde yüzde 40'larda olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 5'i geçmediğini belirterek, ''Bu açıdan bakıldığında, konut finansman sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte yaşanacak olan prim ve kredi artışının, yüzdesel olarak önemli rakamları bulabileceği söylenebilir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber