E vitamini hücre yeniler çinko sivilceyle savaşır

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Mart 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aldığımız tüm gıdalar; cildimizin ışıltısına, yağ ve nem oranına, kırışıklıklara, saç ve tırnaklarımıza yansır. Cildimizi güzelleştiren besinlerin önde gelenleri; A, B, C, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, krom, çinko, demir, selenyum ve magnezyum gibi mineraller, Coenzim Q-10 enzimi, Omega 3 ve Omega 6 gibi temel yağ asitleridir. Likopen, yeşil çay ve soya fasulyesi de cildimizi koruyan ve geliştiren, önemli besinler arasında yer alır.

* A vitamini ciltte mucizeler yaratır. Akneli veya güneşten hasar görmüş ciltler, A vitamini ile tedavi edilir. Bu vitamin, hücre yenilenmesini sağlar, saçları ve mukoza dokusunu korur. Yaraların hızla iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Morarmaları önler

* Genel sağlığımız için B vitamini gereklidir. Ancak cildi korumada da B-6'nın yeri çok özeldir. Bu vitamin, enfeksiyonları yaratan kimyasalları etkisiz hale getirir. B-3 ve B-5 ise cildin nemli kalmasına yardımcı olur.

* C vitamini cildimizi gergin ve dolgun gösteren 'kolajen doku'nun oluşumunda birinci derecede etkilidir. Cildimize parlaklık ve yoğunluk kazandırır ve morarmaları önler.

* E vitamini hücre yenilenmesine yardımcı olur, yaşlanma sürecini geciktirir. Ayrıca yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. C vitamini ve selenyum ile birlikte alındığında etkisi daha da artar. Selenyum, dokuların nefes almasını kolaylaştıran, cildin elastikiyetini artıran, önemli bir antioksidandır. Aynı zamanda güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltır.

* Bakır, kolajen ve elastin üretimine yardımcı olan etkili bir antioksidandır. Bakır peptid kozmetikleri cildi hızla toparlar. Daha sıkı ve pürüzsüz bir doku oluşmasına yardımcı olur.

Şarap ve Avokado

* Çinko, çeşitli cilt sorunlarında, özellikle de akne ve kepeklenmeye karşı en etkili tedavilerden biridir.

* Coenzyme Q- 10 enziminin yararları saymakla bitmez. Cilde haricen uygulandığında (bazı kremler de bulunuyor.), cildin nem tutma yeteneği artar. Kaz ayakları ve diğer ince kırışıklıklar azalır, yaşlılık lekeleri hafifler.

* Soya fasulyesinde bulunan genistein maddesi, kolajen üretimine yardımcı olur ve cildin su tutma gücünü artırır. Likopen, hemen her ürüne girmiş olan aloe vera, gayet kaliteli bir Omega 6 yağ asidi içeren 'evening primrose oil', bal, zeytinyağı, avokado, şarap ve daha pek çoğu cildimizin dostu olan gıdalardır. Kuşkusuz kendimizi ne kadar fazla antioksidanla beslersek, cildimizin kalitesini o derecede artırabiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber