Diyabet hastalarına ayak bakımı uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Utaş, diyabet hastaları için ayak bakımının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Utaş, diyabet hastalarında kaşıntı, deri kuruluğu ve mantar enfeksiyonlarının sık görüldüğünü, bu nedenle ayak bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Diyabet hastalarında duyu kusuru da olduğu için uzun küre iyileşmeyen yaralar oluşabileceğini vurgulayan Utaş, "Diyabet hastaları ayak bakımına gerekli özeni göstermezse, iyileşmeyen ülserler, ayağın veya bacağın kesilmesine kadar ilerleyebilen ciddi enfeksiyonlar gelişebilir" dedi.

Diyabet hastalarında ayaklarda oluşan yaraların, kontrol altına alınması gerektiğini bildiren Utaş, ayak bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle özetledi:

"Ayak parmak araları ve derinin basınca maruz kaldığı alanlar düzenli olarak kontrol edilmeli, ayaklar her gece su ve sabunla yıkanmalıdır. Yıkama sırasında çok sıcak su, parfümlü sabun ve losyonlar kullanılmamalıdır. Yumuşak, sıkmayan, dikişsiz yün veya pamuklu çoraplar giyilmelidir. Asla, çıplak ayakla yürünmemeli, ayakkabılar sık değiştirilmelidir. Yeni ayakkabılar günde en fazla 1-2 saat giyilmelidir. Parmak aralarında oluşan mantar enfeksiyonları mutlaka tedavi edilmelidir. Ayakta oluşan nasırlar kesilmemeli, zımparalı tırnak törpüsü veya sünger taşı yardımı ile nasırların yüzeyi yassılaştırılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber