YÖK'ün 'soruşturun' dediği dosya üniversitede bekliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mart 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerdeki yolsuzluklar konusunda adım atmamakla eleştirilen YÖK, bu kez farklı davrandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'yle ilgili bazı iddialar için soruşturma izni verdi. Ancak dosya üniversitede takıldı. İddialara göre, Ziraat Fakültesi'ne ait çay bahçesi ve fotokopi makinelerinin kira gelirleri ortada yok.

Hasan Ceylan

Rektör Yücel Aşkın'ın 'tıbbî cihaz alımında 25 milyon dolarlık usulsüzlük yapıldığı' gerekçesiyle yargılandığı dava devam ederken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddialarına bir yenisi daha eklendi. Alınan bilgilere göre 1999-2006 yılları arasında üniversitenin döner sermayesi ile Ziraat Fakültesi'ndeki yolsuzluk iddialarını araştıran savcılık 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderdi. Bu tür iddialara soruşturma izni vermemekle eleştirilen YÖK, bu kez farklı davrandı. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ilgililer hakkında soruşturma açılmasını istedi. Başkan Vekili İsa Eşme imzalı belgede, Ziraat Fakültesi'ne ait çay ocağı, çay bahçesi ve fotokopi makinelerinin kiralanmasından elde edilen gelirlerin akıbetinin soruşturulması talep edildi. Ancak dosya bu defa üniversitede takıldı. Yönetim, bu konuda iki profesörü görevlendirirken, yine sonuç alınamadı. Dosyalar halen rektörlükte bekliyor. Suçlanan isimler arasında Rektör Aşkın'la birlikte yargılanan Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz de bulunuyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörlüğü için ismi geçen Ceylan dün bu koltuğa oturdu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görev süresi dolan Yücel Aşkın'ın yerine Ceylan'ı atadı.

YÖK'ün üniversiteye gönderdiği soruşturma izin belgelerinde, yolsuzluk iddiaları ayrıntılarıyla dile getiriliyor.

Ziraat Fakültesi'ne ait çay ocağı, çay bahçesi ve fotokopi makinelerinin 1999-2006 yılları arasında kiralandığı kaydediliyor. Söz konusu kira gelirlerinin Sağlık-Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'na iade edilmesi gerekirken fakülte adına tahsil edildiği ve bu durumun 2000-2004 dönemine ait gelir-gider defterinde yer aldığı anlatılıyor. Fakültenin sekreteri Mehtap Dinçer'in ise emekli olurken bu belgeleri yanında götürdüğüne dikkat çekiliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz ve Yard. Doç. Cemal Budağ tarafından 'hibe' adı altında Mart 2006'da işletme defterinde kaydedilmiş olan 2 bin 500 YTL'nin de nereden geldiğinin araştırılması talep ediliyor. YÖK'ün soruşturma dosyasında, Dinçer'in 185 YTL 'hindi' parasını da bankadan talimat vererek şoföre çektirdiği, 3 bin 360 YTL'lik çekten tahsil edilen paranın üniversite döner sermayesine intikal ettirilip ettirilmediğinin de araştırılması gerektiği ifade ediliyor. YÖK Başkan Vekili İsa Eşme imzalı belgede, döner sermayeden haksız yere para aldığı yargı kararı ile kesinleşen kişilere bu ödemenin yapılması için yönetim kurulu kararını imzalayan Prof. Dr. Mehmet Koyunlu, Prof. Dr. Hasan Ceylan, Prof. Dr. Fırat Cengiz, Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Prof. Dr. Mehmet Bayrak ve Prof. Dr. Yüksel Gençal hakkında soruşturma açılmasının uygun olacağı dile getiriliyor. Diş doktoruna fazla ödeme yaparak döner sermayeyi zarara uğratan Nusret Ergenç, tahakkuk memuru Hanefi Özbek ve İşletme Müdürü İbrahim Başar'ın da soruşturulması isteniyor. Ancak yönetim, konuyla ilgili iki profesörü görevlendirirken, yine sonuç alınamadı. Dosyalar da soruşturma başlatılmadan iade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber