Dekanlar: HSYK'da seçim yapılmalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Mart 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11 hukuk fakültesinin dekanı, Yargıtay seçimindeki oyalama için, "Yargı bağımsızlığına müdahale" dedi

Adalet Bakanı ve temsilcilerinin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) toplantılarına katılmaması nedeniyle yüksek yargı organlarındaki boş üyeliklere atama yapılamamasına, hukuk fakültesi dekanlarından tepki geldi. Çeşitli üniversitelerden 11 hukuk fakültesi dekanının yaptığı ortak açıklamada hükümetin tavrı eleştirilerek, "Yargı bağımsızlığına müdahale teşkil eden bu duruma son verilmesini bekliyoruz" denildi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Antalya tarafından İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'daki 11 üniversitenin hukuk fakültesi dekanları adına yapılan açıklamada, Sayıştay'da 2 yıl önce boşalan 7 üyelik için 2005'te Sayıştay Genel Kurulu'nca 28 aday belirlenerek TBMM Başkanlığı'na bildirildiği anımsatıldı. Ancak TBMM'nin uzun zamandan beri üye seçimini yapmadığı belirtildi.

'Direnç gösteriliyor'

Yargıtay ile Danıştay'da da boş üyeliklere seçim yapılmasının geciktirildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu iki kurumun üyelerini HSYK'nın belirlediği anımsatılarak şöyle denildi:

"Uzun zamandan beri boşalan üyeliklere seçim maddesi Adalet Bakanı tarafından gündeme getirilmeyip HSYK'nın çalışmaları engellenmekte ve seçimin gerçekleşmemesi için direnç gösterilmektedir. Bu durum, yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurul'un faaliyetlerini engelleme ve yargıya müdahale niteliği arz etmektedir. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyor ve yargı bağımsızlığına müdahale teşkil eden bu duruma son verilmesini bekliyoruz."

11 dekan imza attı

Açıklamaya, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Antalya, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Polat Soyer, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Öztoprak Sağır, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Güven, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tan, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Ulusan, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devrim Ulucan, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Önen, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Köksal Bayraktar ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu imza attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber