Konut sahibi olmak hayal

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 25 Mart 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun vadeli konut satışı olarak bilinen Mortgage Yasası çıktığından bu yana tartışmalar bitmedi. Uzmanlar, dargelirlinin bu sistemle konut sahibi olamıyacağına dikkat çekiyor

ORTA ve dar gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için çıkarılan 20-30 yıl gibi uzun vadeli konut satışını hedefleyen Mortgage Yasası, âdeta ölü doğdu. Bankacılar, 3 yıl vadeli mevduatla, 20-30 yıl vadeli konut satışının finanse idelemiyeceğine dikkat çekerken, ekonomistler de bu kadar yüksek reel faizle konut yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor.Ticari Hayat Gazetesi'nin düzenlediği ?İnşaat Sektörü ve Mortgage' panelinin başkanlığını Devlet eski Bakanı Ufuk Söylemez gerçekleştirdi. Panele ATO Başkanı Sinan Aygün, konuşmacı olarak katıldı.

Bu faizlerle uygulanamaz

Panelin başkanlığını yapan ekonomiden sorumlu Devlet eski Bakanı Söylemez, kamunun kaynakları vantuz gibi emdiği için özel sektöre yatırım yapacak alan kalmadığını belirterek, ?Bu reel faizlerle bu yasanın uygulanması mümkün değil. Şu konumda en yüksek reel faiz ödeyen ülke konumundayız. Bugün Türkiye geçmişe göre daha fazla reel faiz ödüyor. Reel faiz enflasyondan arınmış faizdir. IMF gözetiminde 17 yılını geçiren bir ülkede reel faizin düşebileceğini pek sanmıyorum? dedi.

Çelik-çomak

Mortgage'in ölü bir yasa olduğunu söyleyen ATO Başkanı Sinan Aygün, ?Sayın Başbakanımız ve vekillerimiz sivil toplum örgütlerinin görüşünü almadan bu yasaları Meclis'ten geçirdiler? dedi. Motrgage Yasası'nın orta dereceli ve alt gelire sahip kesim için gerekli düzenlemeler yapılmadan Meclis'ten geçirildiğini ifade eden Aygün sözlerini şöyle sürdürdü: ?Yasayı çıkaran hükümet vatandaşın eline çelik-çomak vermiştir. Burada ne yasa var, ne de düzenleme. Sadece ne idüğü belirsiz bir sistem var. Hani kira öder gibi ev sahibi olacaktık. Evi Mortgage ile aldık diyelim; 18 ay ödedik, sonraki iki ayın taksitlerini ödeyemediğin taktirde üçüncü ay ev satılığa çıkıyor. Satıldıktan sonra evin parasına da banka el koyuyor. Üstelik vatandaş belli bir miktarda bankaya borçlu kalıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber