Ankara Baro Başkanı: Bakan HSKY'nın çalışmasını engelliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) boş olan Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için seçim yapılmasını engellediklerini ve bunun hukuk devleti ilkesine ağır tecavüz olduğunu bildirdi.

Coşar yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'nın ?Başlangıç? bölümünde belirtilen ?kuvvetler ayrılığının?, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmediği, belli yetki ve görevlerin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü olduğu kaydedildi.

HSYK'nın, boş bulunan Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için uzun süreden beri seçim yapamadığını anımsatan Coşar, bunun sorumluluğunun Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarında olduğu kaydetti. Bakan ve müsteşarın Anayasal bir organ olan HSYK'nın görevini yapmasını engellediğini savunan Coşar, bu durumun hukuk devleti ilkesine ve bu ilkenin temelini oluşturan yargı bağımsızlığına yönelik ağır bir tecavüz olduğunu kaydetti.

Coşar açıklamasında şöyle dedi:

?Türkiye Cumhuriyeti'nin Adalet Bakanı'nın, Anayasal düzenlemeyle HSYK'nın doğal üyesi ve başkanı yapılmasında amaç, kurul çalışmalarını engellemek değil, aksine yargı ile yürütme arasında gerekli diyalogu ve işbirliğini sağlamak suretiyle hukuk devletine katkı yapmak, yargının bağımsızlığını korumaktır. Bütün bu nedenlerle Sayın Adalet Bakanı ile Müsteşarını, hepimiz için yaşamsan bir güvence olan yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumaya davet ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber