Sapkın tarikatların hedefi Türkiye

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batı'da geleneksel dinlerden esinlenen, Doğu'da da mistik inanışlardan doğan dini akımlara katılanların sayısı hızla artıyor.

"Kıyamet Tarikatları" olarak adlandırılan bu akımlardan sadece Avrupa'da 20 bin tane bulunduğu öne sürülüyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Köse, özellikle gençlerin kimlik arayışları ve kendilerini yalnız hissetmelerinden kaynaklanan ruhsal boşluk nedeniyle bu tür oluşumlara yöneldiklerini dile getiriyor. "Milenyum Tarikatları" isimli kitabıyla Batı'da ortaya çıkan yeni dini akımları masaya yatıran Prof. Dr. Ali Köse, Türkiye'de de kendilerine taraftar arayan sapkın ve saçma akımların yapılanmaya çalıştıklarını bildiriyor.

TUTUNMALARI ZOR

Bu tarikatların gençleri hedef seçtiklerini belirten Prof. Köse, "Türkiye'de gençler kültürlerine ters gelen uçlardaki akımlara ilgi göstermezler. Önemli olan din eğitiminin sağlıklı bir şekilde verilmesi. Gençlerimizi doğru din eğitimiyle bu tarikatların tuzağından koruyabiliriz" diyor. Batı kökenli Reelyanlar ile Doğu kaynaklı Hare Krishnalar'ın gelecek günlerde Türkiye'de yerleşmeye çalışacağına dikkati çeken Prof. Köse, Transandantal Meditasyon, Sai Baba, misyonerlik grupları ve Yehova Şahitleri gibi grupların halen çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi. Batı'da yaygın olan intihar tarikatlarının Türkiye'de geniş kitlelerden destek bulmayacağını ifade eden Köse, "Hiç olmayacaklarını düşünmek de yanlış olur. Nitekim, geçmişte satanist gruplar içinden kendisini öldürenler, arkadaşlarını öldürenler çıkmıştı" diye konuşuyor.

EN ÜNLÜLERİ MOON

Yehova Şahitleri, Yedinci Gün Adventistleri, Branch Davidianslar akımları, Milliam Miller'ın kurduğu Adventist akım içinde yer alıyorlar. Hazreti İsa'nın yeryüzüne geleceğine inanan bu tarikatların tüm dünyada milyonlarca mensubu bulunuyor. Yehova Şahitleri, Türkiye'de de yapılanmaya çalışıyorlar. Türkiye'ye sızan diğer tarikat da, Moon. Kuzey Koreli Sun Myung Moon tarafından dünyaya yayılan tarikat, toplu evlenme törenleriyle adını duyurdu. Tarikat, 20 Mart 2002'de Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlediği toplantıyla Türkiye'de gündeme gelmişti. Tom Cruise'un da üyesi olduğu The Church of Scientology tarikatı Türkiye'de hareketlilik gösterenler arasında. Sai Baba, Hare Krishna ve Transandantal Meditasyon da, Doğu kökenli ve Türkiye'de örgütlenen tarikatlar arasında. Doğu inanışlarından esinlenen İlahi Aş Misyonu, Rajneesh, Brahma Kumaris. Soka Gakkai, Ananda Marga ve Subud da, yine ülkemizde yapılanmaya çalışan uluslararası akımlardan bazıları.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber