DT Genel Müdürlüğü'ne Acar'ın vekaleten atanmasına ilişkin iptal istemine ret

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acar'ın vekaleten atanmasına ilişkin iptal istemine ret

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Mine Acar'ın Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü'ne vekaleten atanmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin iptal istemini reddetti.

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneğinin, Acar'ın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne vekaleten atanmasına ilişkin 22 Ağustos 2005 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin iptali istemiyel açtığı dava esastan sonuçlandı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, işlemin iptali istemini oybirliğiyle iptal etti.

Mahkemenin gerekçesinde, belirtilen görevlere vekil olarak atanacaklar için de asilin tüm yetkilerine haiz olacakları ve vekil atanması halinde görevin niteliği ve gerekleri değişmeyeceğine göre asilde aranacak şartların vekilde de bulunmasının hizmetin yürütülebilmesi için zorunlu olduğu belirtildi. Gerekçede, bu hususun idari yargı içtihatları ile de benimsendiği kaydedildi. Gerekçede, "Bu bağlamda, yasa hükümleri uyarınca, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevine atanacaklar için öngörülen koşulların vekaleten atanacaklar için de geçerli olduğu sonucuna varılmaktadır" denildi.

Kararda, Acar'ın atandığı tarihte 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluş Hakkında Kanun'un 4. maddesindeki "genel müdürlük" görevine atanma için aranan şartları taşıyan ilgilinin anılan göreve vekaleten atanmasına ilişkin dava konusu işlemde mevzuata aykırılığın bulunmadığı ifade edildi.

Davacı dernek kararı temyiz ederse dosya Danıştay'a gidecek. Danıştay, kararı onanırsa kesinleşecek.

DT Genel Müdür Vekili Mine Acar, atandığı ilk günlerde Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği tarafından söz konusu davanın açıldığını söyledi.

"Bu davanın sanatçı olmadığı ve bu atamanın hukuka ve yasaya aykırı olduğu, bu nedenle de iptali için açıldığını" ifade eden Acar, şunları söyledi:

"Dava sonuçlandı. Yaklaşık 20 aydır çok ciddi bir şekilde bu konuda sistemli ve bilinçli olarak yapılan bir spekülasyon var. Hukuka ya da yasalara aykırı bir atama söz konusu olsa yani Türkiye Cumhuriyeti'nin hiç bir genel müdürlük makamında böyle bir şey söz konusu olamaz.

Konu yargıda olduğu için bu konuda konuşmamayı tercih ettim. Ancak şimdi artık bu atamayı hukuk da tescillemiş oldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber