Başbakan 'taze baharın başlangıcı' deyince Borsa yılın zirvesini gördü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalar, iç ve dış gelişmelerin verdiği moralle çıkışına devam ediyor. İran'ın İngiliz esirleri serbest bırakması ve petrol fiyatlarındaki gerilemeyle ABD başta olmak üzere dünya borsalarındaki olumlu hava Türkiye'ye de yansıdı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz atlatılacağına dair işaretler de dışarıdan kaynaklanan iyimserliğe eklenince Borsa 13 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Endeks yüzde 2,36 primle 45 bin 714 puana yükselirken, dolar 1,37 YTL'nin altına indi. Faiz ise yüzde 19 seviyesinde istikrar kazandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ülkemiz taze baharın arefesinde." şeklindeki sözleri, piyasalarda 'AK Parti'de cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma var' diye algılandı. Global Menkul Stratejisti Arzu Odabaş, "Cumhurbaşkanlığı ile ilgili uzlaşma beklentisi olumlu etkiliyor. Yabancı yatırımcılar zaten bunu alıyorlar bir süredir. Ve bu beklenti arttıkça alım yapacaklar görünüyor. Aslında yurtdışında önemli bir şey yok." yorumunu yaptı. Borsa'da işlem hacmi önceki güne göre yüzde 17 artarak 2,05 milyar YTL'yi buldu ve 15 Şubat'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Bankacılara göre, genel olarak yılın başında olduğu gibi risk iştahının yeniden oluşması sebebiyle dövizde görülen düşüşü bono piyasası da takip ediyor. Gösterge olan 26 Kasım 2008 vadesinde önceki gün kurdaki gerilemeye rağmen yüzde 19,30 seviyesinin altına gitmekte zorlanan bileşik faiz dün spot piyasada yüzde 19,20'nin altına indi. Spot piyasa ortalaması yüzde 19,28 oldu. Bir bankacı, "Aslında piyasada risk iştahının artmasıyla gelen iyimserlik ve Merkez Bankası'nın kısa vadede faiz indirimi yapmayacağı beklentisi arasında sıkıştı. Faiz geriliyor ama hacim yüksek değil. Fonlama maliyeti civarında durulabilir." dedi. Merkez Bankası'nın geçen yıl Temmuz ayında yaptığı en son faiz değişiminden sonra gecelik fonlama maliyeti yüzde 19,12 civarında bulunuyor. Yüksek getirili yatırımların finansmanı için yeniden ucuz olan Japon para biriminin kullanılmaya başlamasıyla dolar yen karşısında son beş haftanın zirvesini gördü. Uluslararası piyasalar ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileriyle işsizlik verilerini bekliyor. Tarım dışı istihdamın 120 bin kişi ve işsizliğin de yüzde 4,6 olacağı tahmin ediliyor. Bankalararası piyasada dolar önceki günkü seviyelerini korumakla birlikte daha yatay bir hareket izledi. Önceki gün 1,3670 YTL ile geçen yıl 11 Mayıs'tan beri en düşük seviyelere inen dolar, dün 1,3675-1,3715 YTL bandında dalgalandıktan sonra 1,3690'dan kapandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber