Depresyonda Telefonla Terapinin Yeri

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerika'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, telefonla danışmanlık hizmeti, depresyon hastalarına uzun dönemde faydalı oluyor.

Journal of Consulting and Clinical Psychology'nin Nisan sayısında yer alan çalışmada, hastaların antidepresan kullanmaya başladıktan sonra, telefonla psikoterapi almasının, depresyon semptomlarının iyileşmesi gibi güçlü pozitif etkiler sağladığı ve bunun ilk telefon görüşmesinden sonra 18 ay devam ettiği belirlendi.

Seattle'daki Sağlık Grubu'nda araştırmacı Evette j. Ludman açıklıyor: ?400'e yakın hastanın katıldığı bu araştırma, telefonla psikoterapinin uygulandığı en büyük ve antidepresan ilaç tedavisiyle birlikte telefonla terapi etkilerinin araştırıldığı ilk çalışma.?

Telefondaki seanslarda, terapist, hastanın negatif düşüncelerini görebilmesi ve bunlarla mücadele etmesi (kognitif davranış terapisi), önceden yapmaktan hoşlandığı aktivitelere devam etmesi (davranışsal aktivasyon), ve bir plan yapması konusunda hastayı yönlendiriyor.

İlk seansın ardından 18 ay sonra, telefonla terapi alan hastaların %77'si depresyonlarının büyük ölçüde iyileştiğini belirttiler. Buna karşılık diğer tedavi yöntemlerine devam eden hastaların %63'ü hastalıklarında gelişme olduğunu bildirdiler.

Telefonla terapinin, hafif düzeyde depresyonu olan hastalara göre, orta veya şiddetli depresyon hastalarında, pozitif etkilerinin daha çok olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, telefonla ve yüzyüze verilen danışmanlık hizmetlerinin karşılaştırılabilmesi için daha fazla araştırma yapmayı düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber